понеделник, 29 април 2024 г.

Европейската прокуратура разследва измами за милиони в България

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура разследва измами за милиони евро, свързани с търговията с емисии на парникови газове в България. Това бе обявено в официално съобщение на самата прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

В него се казва, че в понеделник в България се „извършват десетки обиски и следствени действия в разследване на възможна измама по отношение на Системата за търговия с емисии на ЕС (EU ETS), със загуби за милиони евро за ЕС и националните бюджети“.

Компанията, отговаряща за проверка на емисиите на парникови газове от топлоелектрически централи и топлоцентрали в България, е разследвана за предполагаемо представяне на фалшиви доклади до компетентните национални органи, твърдя още прокурорите на Лаура Кьовеши.

Според разследването от 2017 г. до момента дружеството съзнателно е подавало неверни данни и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове, произведени от ТЕЦ-ове и топлофикации в България, за да декларира занижени от тях емисии.

Въз основа на доказателствата е изчислено, че недостатъчно декларираните емисии, представени на националните органи, са довели до загуби за бюджета на ЕС и националните бюджети в размер на милиони евро, под формата на неплатени суми за действително изразходвани емисии на парникови газове. Освен това, недостатъчно отчетените емисии са оказали влияние върху качеството на въздуха в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html