неделя, 28 април 2024 г.

Румен Радев: България подкрепя териториалната цялост на Украйна

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев потвърди подкрепата на България за независимостта, суверенитета, териториалната цялост и европейската перспектива Украйна, след като отличи с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Украйна в България Виталий Москаленко на церемония в Гербовата зала на Президентството.

„Нашите страни и народи споделят дълбоки исторически културни и езикови връзки“, каза Радев.

Президентът Румен Радев отличи с орден „Мадарски конник“ – първа степен посланика на Украйна в България Виталий Москаленко на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

България поддържа амбицията и желанието на Украйна да стане член на НАТО и Европейския съюз, което е много важно за страната, каза посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко, след като беше отличен с орден „Мадарски конник“ първа степен от държавния глава Румен Радев.

Посланикът отбеляза и приетата от 48-ото Народното събрание декларация, с която обяви Големия глад-Гладомор за геноцид. Той добави, че това е дошло в момент, в който Русия „прави геноцид в съвременна Украйна поради нахлуването, непредизвикано, варварско и жестоко на територията на независима Украйна“.

Украйна е много признателна на страната ни, че от първите дни на войната оказва подкрепа и помощ на украинците във всички отношения – и в политическия смисъл, и в предоставянето на закрила и подслон на стотици хиляди украински граждани, които като бежанци намират покрив, храна и разбиране, каза посланик Москаленко. Той отбеляза и военно-техническата помощ, която България предостави на Украйна и изрази надежда, че тя ще бъде продължена, тъй като „постигането на мир зависи от това колко бързо и колко успешно Украйна може да постигне победа“. „Имам предвид освобождаването на всички украински територии и временно окупирани от вражески войски“, обясни посланикът.

По думите му най-голямата историческа българска диаспора, която се намира в Украйна, е много сериозен мост, който обединява народите на двете страни. Виталий Москаленко благодари за отличието и сподели, че приема този акт като още една подкрепа за украинския народ.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски издаде през декември указ за освобождаването на Виталий Москаленко от поста извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България и назначи на негово място Олеся Илашчук.

Отличието е за всеотдайната работа на посланик Москаленко в тежките условия на войната срещу Украйна, както и за неговите особено големи заслуги за задълбочаването и разширяването на двустранните отношения между България и Украйна, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Мандатът на посланика на Украйна приключва и по този повод миналата седмица той беше приет и от заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев. Посланик Москаленко посочи, че по време на мандата си се е чувствал в страната ни като у дома си.

С орден „Мадарски конник“ се награждават чужди и български граждани за особено големи заслуги за установяването, укрепването и развитието на двустранните отношения с България. Орденът е с лента с българския национален трибагреник, има две степени – първа и втора, и две категории – без мечове (връчва се на граждански лица) и с мечове (връчва се на военни лица).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html