четвъртък, 28 март 2024 г.

До 10 дни Хърватия дава 14 съветски военни вертолета Ми-8 на Украйна

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Правителството на Хърватия реши до 10 дни да достави на Украйна общо 14 хеликоптера Ми-8 съветско производство или половината от наличните летателни апарати на хърватските ВВС за тази цел, съобщи агенция Бета, цитирана от БТА. Според портала Balkan Security Network, позовавайки се на медиите в страната, 12 хеликоптера Ми-8 MTV1, както и два хеликоптера Ми-8Т, са отделени от инвентара на хърватската армия за нуждите на въоръжените сили на Украйна и в момента се подготвят за транспортиране.

Вестник „Ютарни лист“ посочва, че няколко летателни апарата вече са в помещенията на Авиационния технически център във Велика Горица близо до Загреб, където техниците извършват последна подготовка, сменят консумативи, премахват предишните хърватски маркировки и привеждат хеликоптерите в състояние, подходящо за транспортиране. Очаква се летателните апарати да бъдат готови за транспортиране до десетина дни, посочва изданието. Половината от хеликоптерите ще бъдат транспортирани до база в Полша, а другата половина ще бъдат разглобени и прехвърлени по суша. Оттам всичките 14 хеликоптера ще бъдат препратени към Украйна. Това са  хеликоптери от по-старо производство, които са били на последен основен ремонт през 2015 г. След това дарение Хърватия ще продължи активно да използва 10 транспортни руски хеликоптера от по-ново производство Ми-171Ш и четири американски UH-60 Black Hawk.

Сигурно е, че Хърватия е изпратила военна помощ на Украйна в най-малко четири ситуации, но не се уточнява какво е доставяно за държавата, станала жертва на руската агресия. Държавният секретар в министерството на външните работи Зденко Лучич каза в края на миналата седмица, че през годината на войната Хърватия е дарила на Украйна хуманитарна помощ на стойност около 6 млн. евро и че заедно с военната помощ, тази цифра надхвърля 160 млн. евро. „Анализирайки пристигналите снимки от бойното поле, може да се заключи, че Киев е получил от Загреб големи количества боеприпаси за автоматично оръжие калибър 7,62 милиметра, минохвъргачни мини калибър 60 милиметра и гранати. Почти сигурно е, че украинците също са получили известно количество автоматични пушки М-70 „Застава“ от Хърватия, а също така беше потвърдено, че са изпратени и съветски оръдия М-46, калибър 130 милиметра, които вече са били използвани в бойни действия“, пише порталът Balkan Security Network.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html