събота, 4 май 2024 г.

30-40% скочили наемите във Варна за последните 2 години

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

С 30-40% са се увеличили наемите във Варна за последните 2 години, спрямо 2020 г., съобщава БТА, като цитира данни от посредническа агенция в крайморския град.

Според местни брокери войната в Украйна се е отразила в две посоки на имотния пазар. По отношение на наемния пазар забелязахме, че имаше изключително голяма активност от страна на украинските бежанци като наематели във Варна. Това е съвпаднало с периода, в който нашата икономика започна да заздравява и се появиха наематели, които реално погледнато до преди две години се бяха върнали по родните си места заради локдауна по време на пандемията през 2020 г.

На цените на жилищата войната обаче е повлияла по друг начин. По отношение на покупко-продажбите от една страна роля оказаха инфлационните процеси, които се развиха в страната и покачването на цените на строителните материали, което бе в резултат на това. От друга страна се оказа, че голяма част от строителните компании използват материали от Русия и Украйна. Това наложи те да търсят други алтернативи за източници на доставка, което неминуемо води до покачването на разходите за себестойност на строителството и не може да не се отрази и на цените на имотите, обясняват варненските брокери.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html