неделя, 5 май 2024 г.

Великобритания дава изтребители на всяка страна, дарила бойни самолети на Украйна

Цяла година Украйна чака доставка на повече стари бойни самолети от бившите соцстрани.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Великобритания е готова да гарантира сигурността или да обезпечи с изтребители всяка страна, която иска да изпрати руски или съветски бойни самолети на Украйна, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Обединеното кралство изпраща боеприпаси и оръжия на Украйна и в момента обучава украински войници да боравят с британски танкове, но се възпротиви на предложението на украинския президент Володимир Зеленски да изпрати свои изтребители в подкрепа на Киев. Съюзниците от НАТО не са склонни да предоставят модерни западни бойни самолети на Украйна с аргумента, че обучението на екипажите ще отнеме твърде много време, отбелязва ДПА.

Уолъс заяви, че един от начините за бърза подкрепа за Украйна е страните, които разполагат с изтребители „МиГ-29“ и „Су-24“, да ги дарят на Киев, а Великобритания ще гарантира тяхната сигурност и ще им предостави изтребители за временно ползване. Британският министър обаче не е сигурен дали някоя от тези страни е склонна да предприеме това на този етап.

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли пък заяви, че Обединеното кралство налага забрана за износа на всякакво оборудване, за което е установено, че се използва от Русия на бойното поле в Украйна. Министерството на външните работи, Общността на нациите и развитието на Великобритания съобщи, че международно координираният пакет от санкции включва забраната за износ на части за самолети, радиооборудване и електронни компоненти, които могат да бъдат използвани от руския военнопромишлен комплекс.

Лондон налага санкции и на редица членове на ръководството на руската държавна компания за ядрена енергия „Росатом“, както и на шефовете на двете най-големи руски компании в областта на военната промишленост и на четирите най-големи банки.

„Украинците се противопоставят на Русия, но не могат да се справят сами. Ето защо ние трябва да направим повече, за да помогнем за победата на Украйна“, заяви Клевърли. „Днес налагаме санкции на елита, който управлява ключовите индустрии на Путин, и се ангажираме да забраним износа за Русия на всички стоки, за които е установено, че Москва използва на бойното поле“, добави британският министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html