понеделник, 29 април 2024 г.

Украйна няма да използва изтребители от Запада за удари по цели в Русия

Украйна очаква НАТО да й достави самолети Ф-16.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Украйна няма да използва изтребители от Запада за удари по цели в Русия. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, в интервю за Скай нюз.

Той е в Ню Йорк за среща на Общото събрание на ООН. По думите му Украйна се нуждае от изтребителите, за да сложи край на войната и да изтласка Русия отвъд източните си граници. „Ние използваме оръжията, които получаваме от нашите партньори, да стреляме по руските сили в окупираните украински територии“, посочи Кулеба.

Запитан дали може да гарантира, че Украйна няма да използва западните изтребители и други оръжия с далечен обсег на действие за обстрел на територията на Русия, украинският външен министър отговори, че може да гарантира, че ще използва тези оръжия за освобождаването на украински територии.

Западните съюзници продължават да се колебаят да изпратят модерни изтребители на Украйна, въпреки предимствата, които те биха дали на украинската армия, защото се опасяват, че това може да доведе до разширяването на конфликта извън украинските граници, отбеляза Скай нюз. В същото време в интервю за лондонското радио LBC британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че войната в Украйна може да продължи още една година, тъй като Русия показва пълно пренебрежение не само към живота на украинците, но и на собствените си войници.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html