неделя, 5 май 2024 г.

Милош Вучевич: Ситуацията със сигурността в Косово е много тежка

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич коментира в интервю за сръбската национална телевизия РТС, че ситуацията със сигурността в Косово е много тежка.

„Предизвикателна, сложна и много тежка“, оцени Вучевич.

Интервюто на Вучевич за РТС се появи само няколко дни преди планираната среща на върха в Брюксел на президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел организира в понеделник, 27 февруари, среща на високо равнище в рамките на диалога между Белград и Прищина в Брюксел.

Във връзка с изявлението на президента Вучич, че Сърбия ще закупи дронове самоубийци от Обединените Арабски Емирства за сръбската войска, Вучевич коментира, че по този начин драматично ще се повиши бойната мощ на войската.

„За нас беше важно да приключим преговорите с една компания от ОАЕ за тези дронове-камикадзе и други видове дронове и допълнително да подсилим войската с нещо, което не сме имали досега“, каза министърът.

Относно позицията на Сърбия спрямо Москва и Киев година след началото на войната Вучевич каза, че тя и „в този момент, докато разговаряме“ остава непроменена.

„Искаме тази братоубийствена война да приключи, искаме да видим мир“, каза Вучевич, подчертавайки, че Сърбия иска да си сътрудничи „с Украйна и с Русия, и с Русия, и с Украйна“, както и че Белград „искрено казва това“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html