неделя, 28 април 2024 г.

Главният редактор на в. „Галерия“ алармира за пореден лекарски абсурд с болно дете

Снимката е илюстративна
Главният редактор на в. „Галерия“ Ива Димитрова алармира за поредния абсурд в столичните лечебни заведения. Тя сподели в социалните мрежи личният си опит за некомпетентността и безхаберието на медиците от неотложната помощ.
Ето какво сподели тя:
„За поредния лекарски абсурд
Некомпетентността е пуснала пипала навсякъде. Когато обаче засяга здравето на човека, е опасно, защото от погрешно поставена диагноза на лекар зависи човешкият живот. Така наскоро заведох деветгодишната си дъщеря в дежурния кабинет на районната ни люлинска поликлиника в почивен ден. При изявени симптоми за скарлатина дори за лаик като мен, който не е учил медицина пет години – висока температура, болки в гърлото и обрив като копривна треска, бях убедена, че това е скарлатина. Просто очаквах да отидем в поликлиниката, за да ни изпишат правилния антибиотик, защото болестта е бактериална и се лекува само и единствено с антибиотик. След едночасово чакане с дете с температура и сърбящ обрив пред кабинета на младия дежурен лекар д-р Фархит (или поне това име успях да разчета от рецептата), той беше категоричен, че се касае за проста вирусна инфекция. Изписа ни Авирон рапид и спрей за пръскане на гърлото, който аз вече ползвах. При моето учудване и директно питане дали все пак не става въпрос за скарлатина, докторът, който разбрах, че работи в неотложна помощ, ме посъветва да не се правя на лекар и продължи да настоява, че няма никакви признаци за болестта. Така и обаче не можа да ми обясни на какво се дължи тогава обривът й по тялото. Оправда се с цялостното състояние на детето…Това, естествено, събуди подозрения в компетентността му. Отново попитах дали все пак детето не трябва да пие антибиотик, защото високата температура не спада вече три дни, а той с категоричност заяви, че сме много далече от антибиотик. Беше сигурен, че Авирон-а и спреят ще свършат работа, защото той няма никакво съмнение, че се касае за вирусна инфекция. Още щом затворих вратата на кабинета, реших да потърся второ мнение. А на опашката преди нас имаше поне още шест деца и бебе на пет месеца, не искам и да си представям как са били диагностицирани те. Хвърлените на вятъра пари за изписаните лекарства са бял кахър.
В търсене на друг дежурен педиатър, отидохме в частна поликлиника, където прегледът беше 50 лева. Още щом видя гърлото на дъщеря ми, докторът беше категоричен, че това е скарлатина. За обрива да не коментираме… Каза да пуснем тест за всеки случай, въпреки че е убеден, затова ни изписа веднага антибиотик. Тестът за стрептокок, естествено, се оказа положителен. Започнахме лечение и за щастие детето вече е добре.
Какво обаче щеше да стане, ако се бяхме прибрали след прегледа при лекаря от държавната поликлиника, и дъщеря ми се лекуваше само с Авирон-а. Антивирусен препарат, който по никакъв начин нямаше да й помогне за лечение на бактериалната инфекция. Детето щеше да се влоши и не се знае какви последици щеше да има забавянето на лечението му, защото отложена или нелекувана скарлатината нанася сериозни поражения върху организма. Да не говорим, че може да зарази и други деца, ако не бъде карантинирано навреме.
Защо за една лесно различима детска болест с изявена клинична картина трябваше да търсим няколко мнения и да обикаляме пет часа с болно дете? Та нали по цял свят детското здравеопазване е безплатно, а тук ни принуждават да плащаме между 50 и 150 лева за преглед, без допълнителните тестове и изследвания, за да попаднем на адекватен специалист, който може да различи една от най-честите детски инфекции. Кога и някой доктор ще поеме отговорността си за грешна диагноза и лечение, което понякога може да бъде фатално?“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html