петък, 19 април 2024 г.

Стефан Тафров: Западната подкрепа за Украйна няма да отслабне, България се държи двусмислено

„Няма перспектива западната подкрепа за Украйна да отслабне“. Това заяви пред БНР дипломатът и бивш посланик на България в ООН Стефан Тафров.

„Тоталната война, която започна Русия срещу Украйна, предизвика единодушната съпротива на украинския народ. Западът се обедини и това е лична победа на американския президент Байдън“, каза Тафров.

На този етап Антонио Гутериш не призовава за мирни преговори, защото ООН осъзнава, че няма условия за това, посочи още той.

Относно позицията на България Стефан Тафров подчерта, че „се държим двусмислено в лицето на представляващия ни президент Румен Радев“.

„Призивите за преговори на този етап са съвършено безсмислени. Без Русия да се изтегли от окупираните територии и да прекрати бойните действия, няма никакви условия за преговори. Не може да се слага каруцата пред коня. Това постоянно настояване за дипломация, за преговори е евфемизъм, за призив към украинците да се съгласят част от тяхната територия да бъде насилствено анексирана от съседна агресивна държава, което би създало много лош прецедент за целия свят и за България включително.“

„Китай много внимава как се държи спрямо този конфликт. От една страна за Пекин този конфликт е изгоден, защото отнема вниманието на Запада от други конфликтни точки по света, но също така държи на принципа на териториалния суверенитет. Това дрънкане на ядрени оръжия, което периодически Путин прави, дразни Китай. Китай няма интерес от подобна ескалация“, коментира още пред националното радио Стефан Тафров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html