четвъртък, 2 май 2024 г.

Германски министър: Русия дестабилизира цели региони в Африка

Руската инвазия в Украйна засегна и Африка, където Москва се „опитва да дестабилизира цели региони“. Това каза германската министърка на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце, цитирана от ДПА.

„Това не беше просто нападение срещу Украйна, но и нападение срещу най-бедните региони в света“, каза Шулце пред ДПА по време на петдневното си пътуване до Западна Африка.

„Шоковите вълни от войната, високите цени за храна, торове и енергия достигнаха и Западна Африка, а и много други страни от глобалния юг“, каза министърката преди първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, която се навършва утре.

Във времена като тези Германия има нужда от приятели и съюзници, включително в Африка, подчерта Шулце и допълни, че Русия предприема действия и в Африка и се опитва да дестабилизира цели региони.

Докато Германия подкрепя Украйна, колкото може повече, Берлин не е забравил „останалата част от света и не сме намалили подкрепата за най-бедните страни, а я увеличихме“, каза Шулце и допълни, че Германия иска да подсили и стабилизира общностите в Африка с програми за развитие.

По време на петдневното си посещение в Западна Африка Шулце и министърът на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл искат да насърчат по-добрите условия на работа и по-малкото замърсяване на околната среда.

След като прекараха два дни в Гана, утре те ще бъдат в Кот д’Ивоар, където планират да посетят какаови насаждения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html