неделя, 5 май 2024 г.

Христо Алексиев: Медицинската помощ по въздух ще бъде безплатна за всеки гражданин

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев съобщи, че медицинската помощ по въздух ще бъде достъпна и абсолютно безплатна за всеки гражданин.

Алексиев информира, че днес със свое постановление Министерският съвет взе решение за прехвърляне на така важната дейност по осигуряване на полетите за спешна медицинска помощ по въздух от търговското дружество „България Хелимед Сървисис“ към Държавния авиационен оператор, тоест към правителствения авиоотряд.  По думите на министъра, при положение че тази дейност се отнася до живота и здравето на хората, тя трябва да бъде извършвана от държавата, а не от търговско дружество.

„Смятаме, че правителственият авиоотряд, който има дългогодишен опит в извършване на полети в летателна годност, е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга“, заяви Алексиев. Той добави, че правителственият авиоотряд има много добре изградена организационна структура, логистика, много сериозни експерти, много сериозен опит. „Нямаме време за повече експерименти, не може едно новорегистрирано дружество, създадено от нищото, да изпълнява тази дейност, това е абсолютен държавен приоритет“, подчерта министър Христо Алексиев.

С тази стъпка осигуряваме по-бърза реализация на т.нар. проект HEMS, отбеляза министърът и добави, че с предприетите стъпки се цели България да има HEMS и спешна медицинска помощ по въздух още до средата на тази година. Важно е да се знае, че изпълнението на тази услуга HEMS не е просто доставка на едни хеликоптери, нужна е много сложна логистика, каза още министър Алексиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html