понеделник, 6 май 2024 г.

Сийка Милева: Закриването на спецправосъдието доведе до спад в разкриването на организирани престъпни групи

Закриването на спецправосъдието от депутатите е довело до спад в разкриването на организираните престъпни групи (ОПГ) в страната. Такъв извод направи на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на Новини.

Тя даде пример с това, че през 2021 г. осъдените лица за участие в ОПГ са били 145, а през 2022 г. техният брой е спаднал едва до 62. Милева отбеляза, че тази тенденция се очаква да продължи в резултат от неефективните решения, взети от депутатите от миналите парламенти.

7 са вече арестуваните за мъртвите мигранти в камиона край Локорско

По отношение на делата за т.нар. каналджийство Сийка Милева отчете, че за периода от 2019 до 2022 г. прокуратурата е регистрирала драстично увеличение на делата за престъпления, свързани с каналджийството.

Шест годишно дете е сред загиналите в тайник на камион в Локорско

По думите ѝ делата през 2019 г. са били 670, през 2021 г. стигат до 1773, а през миналата година те вече са 2626. За този период се наблюдава и повишаване на броя на обвинителните актове – 581 през 2022 г., като оправданите лица през 2022 г. са едва три.

Тя даде информация и за задържани по случая „Локорско”. Намиращият се в арест в Гърция Валентин Христов се е съгласил да бъде екстрадиран и съден у нас. Кога точно ще се случи това, зависело от гръцките власти.

Милева говори и за друг задържан за смъртта на 18-те мигранти в камион, с когото прокуратурата е сключила две споразумения.

Преди 2015-а година лицето е многократно осъждано – предимно за шофиране без книжка. По-късно получава присъда от пет месеца затвор за каналджийство. По време на досъдебното производство той е бил задържан под стража и времето, прекарано в ареста, трябвало да се приспадне от присъдата. Така реално мъжът лежи в затвора около месец и половина. След като излиза, сключва ново споразумение с прокуратурата по друго, вече образувано досъдебно производство. Двете наложени му наказания се кумулират и той изтърпява по-сериозната присъда, поясни Милева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html