неделя, 5 май 2024 г.

Цената на строежа на нов АЕЦ в Англия удари 40 млрд. долара

През 2017 г. бе първият пусков срок на централата, но и тогава тя още се строеше.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Новата атомна централна на френската компания EDF в Югозападна Англия Hinkley Point C вероятно ще струва с поне 30%, отколкото е заложено в последната бюджетна оценка. Инфлацията е увеличила цената до почти 33 млрд. британски лири (40 млрд. долара), се посочва в документи на EDF, цитиран от Ройтерс.

Великобритания планира да построи нови ядрени централи, за да гарантира енергийната си сигурност и да подпомогне изпълнението на целта си за нетни нулеви емисии до 2050 г.

EDF предупреди при представянето на резултатите си в петък, че разходите за проекта Hinkley Point C, първата нова ядрена електроцентрала във Великобритания от близо две десетилетия, „може да достигнат 32,7 млрд. британски лири“, базирайки се на индексите за инфлацията до 30 юни 2022 г. Предишната оценка за разходите е била за 25 -26 млрд. британски лири и се е основавала на цените от 2015 г.

EDF строи централата с китайската CGN, която има 33,5-процентен дял в проекта. Според споразумението между компаниите по-високите разходи означават, че EDF може да поиска от CGN да вложи по-голям капитал в „Хинкли“, но френският гигант обяви, че „вероятността CGN да не финансира проекта, след като е достигнала предела на вложения от нея капитал, е висока“. Това означава, че на EDF може да се наложи да поеме допълнителните разходи.

EDF е в процес на национализация от френското правителство, което е първата стъпка в плана за реинвестиране в ядрения бизнес и ще спомогне за  възстановяване на затъналата в дългове компания. Миналата седмица EDF съобщи за рекордна чиста загуба от 17,9 млрд. евро (19,1 млрд. долара),

Френската министърка на енергетиката Аниес Пание-Рюнаше заяви в събота пред радио „Франс“, че правителството продължава да застава изцяло зад компанията.

EDF продължава да залага на юни 2027 г. за начална дата за пуск на първия от двата си реактора в централата, но предупреди, че съществува риск от допълнително 15-месечно закъснение и за двата реактора, ако наложените от правителството локдауни и войната в Украйна доведат до нарушения по веригите за доставки.

Проектът вече е закъснял с 10 години, като EDF бе обявил първоначално, че ще захранва британските домакинства с ток от централата още през 2017 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html