неделя, 5 май 2024 г.

Областната структура на „Продължаваме промяната“ в Перник иска законодателни промени

Асен Василев и Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Областната структура на „Продължаваме промяната“ в Перник предлага промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и Наказателния кодекс (НК). Те бяха представени днес на брифинг пред журналисти, предаде БТА.

В работната група, разработила предложенията за законодателни промени, участва и адвокат Петър Петров заедно с неговата кантора.

Част от промените предвиждат връчването на призовки и съдебни книжа да се възложи на органите на МВР и да се извършва своевременно, прилагайки в същото време принудителното отнемане на огнестрелно оръжие.

От ПП „Продължаваме промяната“ – Перник и адвокатската кантора застават и зад преразглеждането на размера на глобите с акцент върху реалното им изпълнение и събираемост. Сред предложенията, които областната структура на партията отправя, са още: включване на особени разпоредби за мерки, които могат да се прилагат срещу непълнолетни, упражняващи насилие срещу хора, попадащи в кръга от субекти, подлежащи на защита по реда на ЗЗДН. Това предвижда разработване на специален ред за прилагането им със засилено служебно начало от страна на компетентния съд, който да следи за интересите на непълнолетния в съответствие с останалата действаща нормативна уредба.

Останалите законодателни предложения касаят и промени в Наказателния кодекс (НК). Сред тях е изключване на мярката за защита от домашно насилие от обхвата на чл. 78а от НК – освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. От „Продължаваме Промяната“ – Перник смятат и че трябва да се предвиди задължително прилагане на бързото производство по реда на Наказателно-процесуалния кодекс за хипотезите на нарушение на мярката за защита, с което се реализира престъпен състав.

От областната структура предлагат и редакция на легалната дефиниция за „в условията на домашно насилие“ в чл. 93, т. 31 от НК, като се обсъди възможността за отпадане на характеристиката „системно“ и се прецизират случаите, които попадат в предметния обхват на дефиницията, тъй като твърде голяма част от тях възпроизвеждат други квалифицирани състави на престъпления и се създава неоправдана опасност от конкуренция на състави.

От ПП „Продължаваме промяната“ – Перник представиха актуални статистически данни за домашното насилие у нас. Според тях всяка една от 10 жени е жертва на физическо насилие от лица от домакинството. Всяка трета жена на възраст от 18 до 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор. Статистиката сочи още, че броят на жертвите на домашно насилие от началото на 2021 г. до сега се е увеличил в пъти.

От областната структура припомниха, че в предишното Народно събрание (НС) от тяхната партия е направен опит за приемане на законови промени, свързани със случаите на домашно насилие, които не са били приети. Бъдещите народните представители в 49-ото НС ще бъдат запознати с предложенията. Представителите на партията в Перник се надяват това да отвори широка дискусия по темата между неправителствените организации и всички, които осъзнават сериозността и мащабите на проблема.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html