събота, 4 май 2024 г.

Слабо предлагане и ръст на цените на земеделска земя

Снимка: БГНЕС

С много слабо предлагане и ръст на цените на земеделска земя се характеризира в момента пазарът в сегмента. Има региони в страната, където предлагането на ниви за продажба е почти нулево, пише БТА.

Само в някои места като Сливенско има донякъде активна търговия, заради бизнеса с фотоволтаици върху терени от най-ниска категория. Плодородните земи в равнините също се радват на голям интерес. Рентите поскъпват на много места и това кара собствениците да не търсят купувачи засега. В същото време заради инфлацията търсенето се е увеличило, защото земята е добра инвестиция, за която не се плаща данък, казват специалисти.

Във Варненско максималната цена за декар надхвърля 4000 лева и са сред най-високите в страната. Стойността варира според категорията и местоположението на терена, като долната граница е 1200 лв. Рентите също вървят стабилно нагоре. За последните 10 години във Варна те са се повишили от средно 25 лева до 66 лева за декар. За 2022 година година, по данни на фирмите, някои от арендаторите са изплащали ренти и над 100 лева на декар.

В Бургас търсенето е активно, предлагането – оскъдно. В района цените започват от три – четири хиляди лева за декар и стигат до 12 000 евро в зависимост от категорията на земята и разположението.

В Сливенско купуват динамично, строят фотоволтаици. Около 1500 лева за декар е цената и не се наблюдава тенденция към повишаване на цените. Около 50 лева на декар е рентата.

С 10 – 15% са се повишили цените на земята в Старозагорско през миналата година. Най-ниска е цената в община Братя Даскалови-570 лева. Това сочи окончателната статистика на НСИ. Средната е 897 лева.

В Ямболско декар плодородна земя стига до 3000 лева. „Сега на имотния пазар в Ямболско има предлагане, търсене – също, но предимно от инвеститори. Търсят се добри, плодородни земи, които са оправдана инвестиция и носят дивиденти. Не се търсят пасища, гори и неплодородни земи с очаквана малка рента. При арендаторите се наблюдава един застой в момента, тъй като те чакат да реализират продукцията от минали години. Очакват по-високи цени и затова се въздържат от покупка на земя“, коментира още Карска.

Около 2000 лева за декар се търгува обработваемата земя в Плевенско, но цената може и да надхвърли 2000 лв., особено, ако става въпрос за по-голям парцел с повече декари. Рентата също варира, сочат данните на фирми в Плевенско. Средно в областта за декар се изплащат от 40 до 100 лв. По-ниската цена е в землищата с камениста почва, където добивите не са високи. Според последните данни на отдел „Статистически изследвания“ (ОСИ) в Плевен за година цената на земята в областта се покачва с около 40 процента.

В Русенско не продават, а предпочитат рента, за година цената на декар обработваема земеделска земя в Русенско се е повишила двойно. Търсенето е голямо, но няма предлагане. Заради големия интерес декар земя е бил продаден наскоро за 4500 лева.

В Ловешко земеделските собственици окрупняват имотите си. Ако преди четири-пет години полските земи са стрували под 1000 лева за декар, то сега достигат между 2000 и 3000 лева. По данни на териториалното статистическо бюро в Ловеч средната цена на сделките със земеделска земя през 2021-а година в областта е 694 лева на декар. От осемте общини в региона най-скъпа е земята в Луковит – 834 лева на декар, а най-ниска е в Троян – 510 лева на декар. В Ловеч декар земя се е продавал за 666 лева.

Инфлацията вдигна рекордно цените в Силистренско и средната на декар вече е около 3500 лева. Това е една от най-високите цени в България. В края на миналата година е достигнат рекорд, като малък парцел земя в Силистренско се е продал на търг за 4200 лева на декар. Средната рента, която предлагат земеделските кооперации в региона е около 100 лева за декар, като миналата година една кооперация в Силистренско е платила по 130 лева на собствениците.

Във Видинско цената на земеделската земя във Видинско е между 2000 и 3500 лв. за декар в зависимост от района, в който е парцелът, от категорията на земята, от размера на парцела.

Плодородните земеделски земи в Монтанско стигат до 2000 лева на декар. В полупланинската част на региона цените варират от 600 до 1000 лева. В планинската част неатрактивните земи се продават по 100-200 лева. Арендаторите в област Монтана плащат от 40 до 100 лева на декар, а на някои места и до 150.

Под 1500 лева за декар е цената на нивите в Разградско. Средната цена през 2021 година е 1254 лева за декар, според данни на Националния статистически институт. Между 29 и 138 лева на декар е рентата на земеделската земя в областта.

В Търговище декар земя се търгува около 1000 лева. В Търговище има ръст на цените както при търгуването, така и при рентатата. Но въпреки това областта е на 14-то място по цени на сделки с ниви и на 12-то място по цени на рентите в страната. Най-висока e цената на сделките с ниви в община Попово – 1255 лв. на декар. Най-ниска е цената на сделките с ниви в община Омуртаг – 440 лв. на декар. Средната цена на наем на един декар ниви в област Търговище достига 47 лв., което е с 9.3 процента повече спрямо 2020 г. Има ръст от 45 на сто на рентата на постоянно затревените площи, казват специалисти.

Пазарът във Врачанско е много свит, предлагането – почти нулево. Причината за това е повишението на рентите, които се дават на собствениците – от 80 лв. до 120 лв. на дка обработваема земя. Цената й при покупко-продажба се определя най-вече от това къде се намира и дали се обработва. Варира от 1000 лв. до 3500 лв. на дка.

До 500 лева на декар струва земята в Пернишко. За това, че в последно време много хора не продават земите си, стои и фактът, че същите предпочитат да получават парична рента. Така например при сключена аренда те вземат средно по 30 лв. на декар за стопанска година, но стнига и до 70 лв.

В Самоков също предпочитат рентата. Цените на година под наем на декар варират от 30 до около 100 лева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html