неделя, 5 май 2024 г.

Възпоменателни събития за 150-годишнината от гибелта на Васил Левски в цялата страна

Паметникът на Апостола в Карлово.
Снимка: БГНЕС

Възпоменателните събития, с които се отбелязват 150 години от гибелта на Васил Левски, продължават и днес в цялата страна. В Карлово годишнината ще бъде отбелязана с митинг-поклонение, съобщава БНР.

В родния град на Апостола снощи се състоя и възпоменателна церемония. Да се преклонят пред подвига и делото на Васил Левски на едноименния площад дойдоха много жители и гости на Карлово. В митинга – поклонение днес ще се включат и възпитаници на училище „Васил Левски“. Пред паметника на Апостола ще бъдат положени венци и цветя , а след това присъстващите ще се отправят към родната му къща.

В Националния музей ще се състои среща с Христина Богданова – праправнучка на сестрата на Апостола Яна.

С гражданско поклонение, военен ритуал и поднасяне на венци и цветя снощи пред паметника на Васил Левски в Ловеч беше отдадена почит към делото му. Възпоменателните събития по повод 150-годишнина от гибелта на Апостола продължават и днес както в Ловеч, така и в Къкринското ханче, където Левски е заловен.

Пред паметта и саможертвата на Васил Левски се преклониха много политици, общественици, духовници и граждани. С военен ритуал пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя.

От Ловеч ще тръгне туристическият поход „По стъпките на Апостола“. С историческа възстановка в местността „Пази мост“ и Къкринското ханче ще бъде пресъздадено залавянето на Васил Левски.

С гражданско поклонение, поднасяне на венци и цветя и военен ритуал пред паметника на Апостола в двора на ханчето ще бъде отдадена почит към делото на Левски.

Вечерта в Ловеч се организира и традиционното национално възпоменателно шествие „150 години безсмъртие“ на патриотичната организация „Ловечанци“.

В София Столичната община ще възпомене 150-годишнината от гибелта на Левски с панихида в храм „Света София“ в 17 ч.

От 18 часа започва церемонията-поклонение пред личността и делото на Апостола на българската свобода пред паметника на Васил Левски в столицата. Слово ще произнесе президентът Румен Радев, който преди това ще открие мултимедийната експозиция „Изповедта на Апостола“.

В Плевен с паметен ритуал отбелязват 150 години от гибелта на Васил Левски. В Панорама „Плевенска епопея 1877“ са експонирани две оригинални писма на Апостола, както и негов портрет.

Паметният ритуал ще събере плевенчани пред паметника на Васил Левски и започва в 11 часа. Ще участват военнослужещи от Плевенския гарнизон и деца от ДГ „Трети март”. Събитието ще започне с панихида, отслужена от свещеници от плевенските храмове. Слово по повод годишнината ще произнесе кметът Георг Спартански. В знак на признателност пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.

И днес посетителите на Панорамата ще могат да видят писма на Апостола от фонда на Регионалния военно-исторически музей, както и портрет на Васил Левски, репродукция от османските архиви. Това е последната и най-популярна фотография на Левски. Именно този фотопортрет от 1872 г. попада в ръцете на турската полиция. Апостолът е изобразен в градски дрехи – риза, нагръдник, бяла колосана яка, черна вратовръзка и черно сако.

От сутринта в София хиляди хора оставят цветя и венци пред паметника на Апостола.
Снимка: БГНЕС

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html