неделя, 5 май 2024 г.

IT бизнесът финансирал ДБ през Мирчев

 

Снимка: Архив

Николай Димитров за в. „Галерия“

Редица компании от IT сферата са финансирали коалицията „Демократична България“ и по-специално партията „Да, България“ през Ивайло Мирчев. Това съобщи за „Галерия“ източник от бранша. Фирмите били ангажирани с този политически проект от самото му създаване и това не било просто на ползу роду, а срещу конкретни ответни действия.

Самият Мирчев е представител на този бизнес, но има и доста активисти на партията, които са в същия бранш.  Част от тях вече са получили политически постове. Най-видният от всички е Божидар Божанов, който беше за кратко депутат, а след това министър на електронното управление от декември 2021 г. до 2 август 2022 г. Завършил е „Голдсмитс колидж“, част от Лондонския университет.

При публичното му представяне за него се казва, че е основател на компания за информационна сигурност със значителен опит в изграждането на електронното управление Божанов е член на Изпълнителния съвет на „Да, България!“ и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа.

Нещата обаче не свършват само с един министерски пост. Друг виден представител на бранша е общинският съветник от „Да, България“ Бойко Димитров. Той е сред учредителите на партията, а бизнесът му е изцяло в IT сферата. Създател е на софтуер за управление на фирмената дейност, която се използва в автомобилния бранш.

Софтуерен архитект е и общинският съветник на „Да, България“ Яна Тодоринова. Тя също е сред учредителите на партията. Програмист е и друг общински съветник на „Да, България“ – Симеон Ставрев. За себе си той казва, че е работил както в български, така и в чуждестранни софтуерни фирми. През 2014 г. основава своя IT компания, която работи за холандския пазар.

Партията очевидно е фокусирала политическите пристрастия на сериозна част от IT сектора, защото и друг общински съветник – Михаил Паргов, също е програмист.

Но може би най-едрата риба, може да се каже дори акула, подозирана в близост с ДБ, е шефът на „Телерик“ Васил Терзиев. За него от месеци върви слухът, че ще е съвместна кметска кандидатура на ПП и ДБ за София.

Незатихналият все още скандал с онлайн платформата за търговия с крептовалути Nexo също има следа в „Демократична България“, защото нейният собственик Антони Тренчев е бил депутат от Реформаторския блок. Компанията стана известна с това, че нейни служители давали по 20 000 лв. лични средства като дарение за ДБ.

Според източниците на „Галерия“ обаче с появата на „Продължаваме промяната“ IT браншът е заложил повече на тях, но без да се отказва от досегашната си подкрепа за „Да, България“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html