четвъртък, 2 май 2024 г.

Антибиотиците водят до вагинална кандидоза

Кандидозата е инфекция причинена от дрожди (вид гъбички), наречени Кандида. Те обикновено живеят върху кожата и вътре в тялото, като например в устата, гърлото, червата и вагината, без да причинява проблеми. При нарушено равновесие на влагалищната флора, може да се стигне до драстично увеличаване на тези дрожди и до възпаление. Обикновено ги наричаме „вагинални гъбички“, но по-правилно е „вагинална гъбична инфекция“ или „вагинална кандидоза“.

Галина Начкова за в. „Галерия“

Повечето жени ще получат гъбични инфекции в някакъв момент от живота си. Три от четири дами ще се сблъскат с този проблем в някакъв момент от живота си, рядко това е преди пубертета или след менопаузата.

Те са подобни на тези, предавани по полов път, въпреки че не се считат за такива, рискът от тях е по-висок в началото на регулярния сексуален живот.

Съществуват сведения, че може да е свързана с орално-генитален контакт (орален секс). Разликата с половите инфекции е, че гъбичните са лесни за лечение, ако веднага посетите гинеколог при съмнения, а не предприемете самолечение. Някои жени обаче могат да развият тежки инфекции, включващи зачервяване, подуване и пукнатини по стените на вагината.

Симптомите на вагиналната кандидоза включват – сърбеж, парене или болезненост в интимната област, болка по време на полов акт, болка или дискомфорт при уриниране, нетипично вагинално течение.
Интимният дискомфорт се среща сравнително често, а тези, които са по-склонни да получат вагинална кандидоза, са бременните,дамите на хормонални контрацептиви (например противозачатъчни хапчета), болни от диабет, жени с отслабена имунна система (например поради HIV инфекция или лекарства като стероиди и химиотерапия), най-често при приемащите или наскоро пилите антибиотици.

Как можем да предотвратим вагинална кандидоза? Носенето на памучно бельо намалява значително шансовете за получаване й. Тъй като приемането на антибиотици може да доведе до вагинална инфекция, ги вземайте само когато са ви предписани и точно както е назначил лекарят. Не пренебрегвайте и пробиотиците, които се пият в точно определен момент от лечението.

Учените са установили, че около 20% от жените обикновено имат кандида във влагалището, без никакви симптоми. Гинеколозите диагностицират дали това е така, като вземат малка проба от вагиналното течение, след което я изпращат в лаборатория, където се установява резултатът.

Противогъбичните лекарства се предлагат под формата на кремове, таблетки, мехлеми или супозитории, които поставяте във вагината си. Ако получите повече от четири гъбични инфекции годишно или ако те не изчезват дори след лечение, може да се наложи да приемате редовни дози противогъбично лекарство до шест месеца.

Вероятно е  да се нуждаете и от допълнително лечение, ако инфекцията ви протича по-тежко, не се подобрява, продължава да се връща отново и отново, въпреки че се е подобрила за малко.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html