събота, 4 май 2024 г.

6 от 10 европейци сигурни в победата на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

6 от 10 европейци вярват в победата на Украйна над Русия във войната, започната от Кремъл. Това показват резултатите от проучване, проведена от германската фондация Bertelsmann, съобщи ДПА. Социологическото проучване е направено през декември и в него са участвали близо 13 300 граждани на ЕС.

Участниците са били запитани дали са съгласни с твърдението, че Украйна ще спечели войната, като 61% от тях са дали положителен отговор. Според проучването германците са значително по-скептични от средното ниво, като само 55 на сто от тях са се съгласили с твърдението.

Запитани дали нападение на Русия срещу Украйна е нападение срещу цяла Европа, 69% от анкетираните са дали положителен отговор, като най-висок беше процента в Полша – 79% и в Испания – 78%.

Респондентите са значително по-скептично настроени по отношение на ефективността на финансовите и икономическите санкции срещу Русия, като само 40% от тях вярват в тяхната ефективност, а при германците – 35%.

Около 66% от запитаните приписват „основната отговорност“ за конфликта на Русия, а 11% обвиняват Съединените щати. Само 5% от анкетираните обвиняват Украйна или НАТО, като останалите отговориха с „не знам“.

Данните в Полша се разминават значително по този въпрос, като 88% смятат Русия за главния виновник. Този показател силно контрастира с този в Италия, където 54% обвиняват Русия, а 23% – САЩ или НАТО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html