неделя, 5 май 2024 г.

Журналист написа книга за терора в първите години на соца и горяните

Снимка: ANTENI.INFO

Журналистът Тодор Господинов написа роман, описващ терора в първите години на тоталитаризма. Книгата е озаглавена „Швеге“. Това е навярно един от първите български романи за горяните, първото въоръжено антикомунистическо движение у нас. Произведението излезе на книжния пазар на 10 февруари, а официалното му представяне бе вчера.

„Швеге“ разказва историята на млад мъж, който търси убийците на брат си през 1950 г. За целта той се изправя срещу цялата мощ на тоталитарната държава, коментират издателите. По думите им книгата е в духа на „Власт и съпротива“ на Илия Троянов и „Когато капят кестените“ на Стефан Коспартов и представя история за държавна сигурност, концлагери, горяни, атентати, шпиони и двойни агенти.

Авторът сподели на представянето, че част от причините са и дълбоко лични – един от неговите дядовци е бил в горянска чета и след това е дълги години в комунистическите затвори. „По понятни причини по времето на соца в нашия род не се говореше много за него“, споделя Тодор Господинов. Той добавя, че тъмното минало на терора на комунистическата власт и досега не е широко известно на българското общество и все още има сили, които не искат да се разбере цялата истина за онова време.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html