неделя, 5 май 2024 г.

650 000 души на протести срещу пенсионната реформа във Франция

Снимка: ЕПА/КРИСТОФ ПЕТИТ ТЕСОН

Днес във Франция ще се проведат протести срещу предложението за пенсионна реформа, но се очаква по-слаб отговор от гражданите, тъй като синдикатите, организатори на събирането, се готвят за по-голям протест, насрочен за 7 март, предаде Политика.рс.

Днес са планирани митинги в Париж и в по-малки градове, като град Алби в югозападната част, който се превърна в символ на малките градове с големи митинги срещу обявената пенсионна реформа.

След протестите в събота, които привлякоха 963 000 души в цяла Франция, според властите днес се очакват по-малко хора.

Според полицейски източници се очакват между 450 000 и 650 000 души в цялата страна, а в Париж между 40 000 и 70 000.

Както и при предишните протести, започнали в средата на януари, ще бъде прекъснато междуградското и крайградското железопътно движение, както и парижкото метро.

Парижкото летище Орли вече обяви намален въздушен трафик с около 30 процента.

През това време дебатът за пенсионната реформа продължи в долната камара на парламента.

Френското правителство обаче няма абсолютно мнозинство в парламента, за да бъде приета реформата му и затова разчита на подкрепата на традиционната десница, но тази подкрепа все още не е сигурна.

От друга страна, радикалната левица е най-големият политически противник на реформата и направи няколко хиляди поправки в предложения текст на реформата.

Гражданите и синдикатите са недоволни, че реформата предлага възрастта за пенсиониране да бъде удължена на 64 години, а не на 62 години, както беше досега.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html