четвъртък, 2 май 2024 г.

Израелски хакери са повлияли на избори в повече от 30 държави

Снимка: Архив

Екип от израелски хакери през последните 20 години  са манипулирали резултатите от повече от 30 избори по света, използвайки хакерство, саботаж и автоматизирана дезинформация в социалните мрежи. Той беше разкрит след задълбочени разследвания, пише лондонският „Гардиън“.

Според вестника екипът е ръководен от бившия оперативен агент от израелските специални сили Тал Ханан, който е работил под кодовото име „Хорхе“.

Той и неговият екип, който използва кодовото име „Отбор Хорхе“, бяха разкрити чрез тайни записи и документи, до които „Гардиън“ е имал достъп.

Ханан каза пред репортери, представяйки се за консултант на бизнесмен, който иска да отложи изборите в африканска държава, че услугите му са на разположение на разузнавателни агенции, политически кампании и частни компании, които се стремят тайно да манипулират общественото мнение.

Той каза, че услугите на неговия екип, описани от други като „черни операции“, са били използвани в Африка, Южна и Централна Америка, САЩ и Европа.

Групата от журналистите, разследвали случая „Екип Хорхе“, включва журналисти от 30 медии, сред които френският „Монд“, германският „Шпигел“ и испанският „Паис“.

По време на тайно записаните срещи, които са се провеждали в продължение на шест месеца, Ханан и неговият екип са обсъдила как могат да съберат разузнавателна информация за политически съперници, включително използване на хакерски техники, за да получат достъп до акаунтите на Google в Gmail и Telegram.

На тези срещи е имало трима журналисти – Гур Мегидо (TheMarker), Фредерик Метезо (Radio France) и Омер Бенякоб (Haaretz).

Превод и редакция: Аnteni.info

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html