неделя, 5 май 2024 г.

Черният дроб страда от обилното хапване и алкохола

Обилното хапване и по-големите количества алкохол, които приемаме, се отразяват зле на всички органи от храносмилателната система. Болката, тежестта в стомаха и гаденето са най-честите оплаквания, с които хората се обръщат към лекарите и са последица от преяждането и алкохолната интоксикация. От това страда най-вече най-голямата жлеза в човешкия организъм – черният дроб. Той е уникална химическа лаборатория, изпълняваща редица функции, пише в. „Галерия“.

Неутрализира отровите, токсините и алергените, отговаря за синтеза на холестерола, жлъчната киселина и билирубина и участва в процесите на кръвообразуването. Черният дроб  има невероятна способност да се възстановява, но и дори когато боледува дълго време, симптомите му остават скрити. След празниците ние сме го натоварили три пъти повече от обикновеното с алкохол, пушени, пържени, пикантни и прекалено солени храни и сладкиши, майонезени салати. Това уврежда мембраните на чернодробните клетки и органът престава да се справя с функциите си.

Липсата на ограничения в храненето и пиенето може да доведе до мастна хепатоза, при която в чернодробните клетки се натрупват мазнини. Постепенно това води до нарушаване на неговата работа и различни усложнения. Ако болестта не се лекува, този орган може напълно да се разруши. Заболяването често се превръща в предшественик на цирозата и дори рака на черния дроб. Гаденето след хранене, болката в дясната половина на корема и горчивината в устата са сред първите притеснителни симптоми, които не бива да пренебрегвате. Жълтеницата, потъмняването на урината и бледите изпражнения вече са признаци на сериозен проблем.

Ако ви открият стеатоза (хепатоза) или чернодробна фиброза ще трябва да положите усилия, за да помогнете на черния дроб да се възстанови.  Процесът е дълъг, отнема най-малко три месеца.

Той трябва да бъде придружен от строга диета. Тя в някои случаи е от решаващо значение за лечението на мастна хепатоза. За лечението днес се използват и различни хепатопротектори, които подобряват метаболитните процеси в черния дроб и ускоряват възстановяването на функциите му.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html