неделя, 5 май 2024 г.

Защо Ердоган не изкара армията да помага след апокалиптичното земетресение?

„Липсата на достатъчно спасителна намеса в първите 24 часа след земетресението в Турция, беше решаваща. Вероятно турският президент Реджеп Ердоган се е боял да изкара армията извън казармите, за да помагат в първите часове. Причината е, че това може да повлияе емоционално на войниците. Друга хипотеза е, че това може да инициира преврат”. Това заяви пред Нова нюз международният анализатор Валерий Тодоров.

Според неговия колега журналистът Николай Кръстев, има много въпроси. „Армия има, това е конфликтна зона, близо до Сирия. Жандармерията се включи много по-късно, – чак когато започнаха набезите над домове и магазини”, каза Кръстев. „Това показа, че държавата сякаш липсва”, допълни Кръстев.

„Защо не бе въведено извънредно положение”, запита Тодоров. По думите на Кръстев Ердоган се е обадил само на кметовете от своята партия в пострадалите райони. „Факторът избори е ключов. Тепърва ще видим как той ще даде своето влияние”, заяви Кръстев.

По думите на Тодоров след земетресението през 1999 г. на всички граждани в Турция се удържа данък „Земетресение”.

„За последния четвърт век Турция е преживяла 7 земетресения над седма степен. Не може да кажем, че никой не е очаквал, че няма да има земетресение”, допълни Валерий Тодоров. Според него има подценяване на тези земетръсни райони.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html