неделя, 5 май 2024 г.

Пореден провал за „Топлофикация-София“

Проектът за инсинератор на „Топлофикация-София“ няма да се осъществи.  Това стана ясно от съвместния брифинг на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи БНР.

Процедурата на изпълнител за инсталацията беше обжалвана на всички възможни инстанции от участници в конкурса – два пъти пред Комисията за защита на конкуренцията и два пъти пред Върховния административен съд, каза Йорданка Фандъкова.

„Това на практика доведе до забавяне от две години, което за съжаление не може да бъде компенсирано в краткия оставащ срок и създава огромни рискове както за Столичната община и „Топлофикация“ като възложител, така също разбира се и за програмата, нещо, което ние не можем да си позволим“, допълни столичният кмет.

Новият програмен период има клауза, която ще минимизира поставянето под риск даването на средства по оперативна програма „Околна среда“, каза екоминистърът Росица Карамфилова.

„Вече има изисквания да бъдат готови проектите, да са преминали своите процедури по Закона за обществените поръчки и в момента, в който се кандидатства и се одобрява потенциалният бенефициент да влиза в оперативната програма със стратегическата си визия в отговор на политиката по опазване на околната среда и при приключени процедури по управление на обществените поръчки“, заяви министър Карамфилова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html