неделя, 5 май 2024 г.

Нови 200 млн. лв. отпускат за ВЕИ за собствено ползване

Фотоволтаиците могат да имат мощност до 1 MW.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови 200 млн. лв. отпускат за ВЕИ за собствено ползване. Открита е програмата за изграждане на нови възобновяеми източници за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия, съобщи в социалните мрежи служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

Програмата е с финансова подкрепа от Плана за възстановяване и устойчивост. По нея може да се финансира комплект от фотоволтаични системи за собствена употреба със системи за съхранение на енергия (напр. батерии), става ясно от условията за кандидатстване.

Фотоволтаиците могат да имат мощност до 1 MW, но и не повече от два пъти размера на предоставената мощност от ЕРП. Съоръженията за съхранение на енергия трябва да имат минимален капацитет, равностоен на съхранение на 100% от мощността на фотоволтаичната система за 1 час.

Минималният размер на заявеното финансиране от дадено предприятие е 75 000 лв., а максималният – 1 000 000 лв. Срокът за кандидатстване е 3 месеца, считано от днес.

В зависимост от размера на предприятието и местоположението програмата финансира между 35% и 50% от проекта. Финансират се капиталови разходи, строителство и монтаж и консултантски услуги.

Програмата е отворена за микро-, малки и средни предприятия, както и такива със средна пазарна капитализация (регистрирани не по-късно от 31.12.2019 г.).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html