неделя, 5 май 2024 г.

Европейската комисия внася иск срещу Полша в Съда на ЕС

Снимка: БГНЕС

ЕК внася иск срещу Полша в Съда на ЕС относно решение на полския Конституционен съд, постановяващо, че полските закони имат предимство пред правото на ЕС, предаде полската агенция ПАП.

ЕК инициира предварителна процедура по този въпрос срещу Полша на 22 декември 2021 г.

ЕК каза, че става дума за решенията от 14 юли и 7 октомври 2021 г., които постановяват, че договорите на ЕС не отговарят на полската конституция, и които поставят под въпрос върховенството на европейското право над националното.

Според ЕК тези решения нарушават „общите принципи на автономността, върховенството, ефективността и еднаквото прилагане на правото на ЕС, както и принципа за обвързващия характер на решенията, постановени от Съда на ЕС“.

„Целта на ЕК е да гарантира, че правата на полските граждани са защитени и те имат възможност да се възползват от членството в ЕС въз основа на същите принципи като всички останали европейски граждани. Върховенството на правото на ЕС гарантира еднаквото му прилагане в целия ЕС“, пише ЕК.

ЕК посочва още, че решенията на полския Конституционен съд нарушават член 19, параграф 1 от Договора за ЕС, който гарантира на европейските граждани правото на ефективна съдебна защита.

ЕК допълва, че не смята полския Конституционен съд за независим и неутрален орган заради нередности в назначаването на трима от съдиите му през 2015 г. и в назначаването на неговия председател през 2016 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html