понеделник, 29 април 2024 г.

Президентът на Иран е на тридневно посещение в Китай

Снимка: ЕПA/БГНЕС

Президентът на Иран Ебрахим Раиси е на тридневно посещение в Китай с цел да засили сътрудничеството между двете страни на фона на напрежение със Запада, предаде Франс прес.

През 2021 г. Китай сключи 25-годишно стратегическо споразумение с Иран, взет на прицел от Запада, чиито тежки санкции задушават икономиката на Ислямската република. Партньорството включва разнообразни сфери като енергетиката, сигурността, инфраструктурата и комуникациите.

Иранската държавна телевизия показа кадри от пристигането на Раиси в Пекин рано тази сутрин. Очаква се иранският президент да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин. Според китайската държавна телевизия Си Си Ти Ви това ще стане още днес, посочва Ройтерс. Пълната програма на визитата все още не е огласена.

Ебрахим Раиси ще разговаря също с китайски бизнесмени и със свои сънародници, живеещи в Китай, информира официалната иранска агенция Ирна.

Пекин отдавна търси начини да засили връзките си с Техеран. При посещение в Иран през 2016 г. президентът Си Цзинпин определи страната като „основния партньор на Китай в Близкия изток“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html