неделя, 5 май 2024 г.

МВнР препоръча да не се откриват изборни секции в Украйна

Снимка: МВнР

Да не се откриват изборни секции за вота на 2 април в Украйна – това е препоръчало Министерството на външните работи, съобщи шефът на работната група за организация на изборите към ведомството Иван Кондов.

За изминалия вот през октомври 2022 г. в страната не бяха открити секции заради войната. А сега, преди 3 дни, ЦИК обяви местата, където служебно, без да има нужда от подаване на заявления, ще се отворят изборни секции. Сред тях са и посолството на България в Украйна и консулството в Одеса.

Проблем с откриването на секции не се очаква и в Турция. Единствено се предвижда секцията в Адана, който пострада тежко от земетресението, да се обедини с тази в съседния град Мерсин, обяви Кондов.

На същата дата – 2 април, избори ще има и във Финландия, но България там традиционно отваря 4 секции за гласуване и не се очаква това да попречи. Избори се очакват и в Гърция в края на април и в Турция в началото на май, но не се очаква те да повлияят пряко върху вота у нас.

До момента 34 държави са дали съгласие България да проведе избори на тяхна територия, съобщи още Кондов. За изборите в чужбина сега са отделени 8,852 млн. лв. За сравнение за вота на 2 октомври 2022 г. са дадени 7,600 млн. лв., а ние сме изхарчили около 4,5 млн. лв., допълни той.

Министерството на външните работи се подготвя за отварянето на около 800 секции в чужбина, стана ясно още от думите му.  За тях ще трябва да се изпратят 4500 души членове на СИК, предложени от МВнР и партиите.

С новите изменения в Изборния кодекс се предвижда по 1 държавен служител или служител по трудово правоотношение към администрацията да присъства във всяка една секции. „Част от тези представители ще са наши колеги, можем да предложим около 200 човека и още около 600 души ще трябва да командироваме от страната, обърнали сме се вече към другите ведомства да предложат такива служители. Промените в кодекса задължават нас, но ние нямаме правомощията да задължим никого. Надяваме се да има достатъчно интерес от колегите от другите администрации. Досега не сме командировали повече от 380-390 човека от България“, посочи Кондов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html