неделя, 5 май 2024 г.

Румен Овчаров за списъка „Магнитски“: Срам ме e от позициите и реакциите на нашите институции

Снимка: Архив

Бившият енергиен министър Румен Овчаров, който е включен в новит списък „Магнитски“ отрече в бТВ да е получавал подкуп от 5 млн. евро в офшорни сметки и да е участвал многократно в корупционни договори.

„Потресен съм от начина, по който такъв сериозен орган като Министерството на финансисте на САЩ, си формира позициите. Срам ме e от позициите и реакциите на нашите институции. Ако това са епизоди с продължение, случаят с мен, Иван Генов и Александър Николов е случай, който е насочен към бъдещето. Нас ни предупреждават“, каза Румен Овчаров.

Експерт: Това вероятно е първа част на втория списък „Магнитски“

Той заяви, че Кирил Добрев, чрез своя бизнес партньор Еленко Божков, на практика управлява атомната енергетика на България. Овчаров заяви, че именно Кирил Добрев е „подхвърлил“ изказвания за офшорни сметки на Румен Овчаров и това е било използвано за списъка по санкциите „Магнитски“.

Борислав Сарафов: Новият списък „Магнитски“ е открита подкрепа на нашите действия

„България се е превърнала в протекторат. Целта е една и тя е проста – Русия трябва да бъде изтикана от енергийните доставки не само за България, а за целия ЕС.“, заяви той.

Ивайло Мирчев се опитва да извлече дивиденти от „Магнитски“ и пак се изказва неподготвен

Овчаров допълни, че вървим към процес на закриване на атомната ни енергетика.

„Нямам фирми, нямам пет милиона, ако ги имам, с тях ще отида да съдя институцията, която пише тези неща (б.р. Министерството на финансите на САЩ). Борислав Сарафов вчера излъга българските граждани. Делата срещу мен и всички присъди, които неговият Специализиран съд издаде, са отменени. Не съм осъден“, каза той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html