неделя, 5 май 2024 г.

Ивайло Мирчев се опитва да извлече дивиденти от „Магнитски“ и пак се изказва неподготвен

Снимка: БГНЕС/ Архив

Вчера САЩ оповести нов списък с лица, които са санкционирани по закона „Магнитски“. В него са имената на Владислав Горанов,  министър на финансите във второто правителство на ГЕРБ (2014 – 2017 г.) и Румен Овчаров от БСП.

Съвсем естествено, политическите опоненти на БСП и ГЕРБ скочиха един през друг да дават коментари за въпросният списък. Един от тях е Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Мирчев побърза да яхне вълната, която да го закара по-нагоре на предстоящите избори. Той започна още в петък да сипе обвинения наляво и надясно, като на прицела му са действията, по-скоро бездействията на главният прокурор. Макар от държавното обвинение да разясниха, това което имат право да кажат за действията си спрямо лицата в списъка „Магнитски“, Мирчев продължи:

„Иван Гешев отговорен за новата порция „Магнитски“. От „хартиената коалиция“, ГЕРБ, БСП и ДСП се превърнаха в коалицията “Магнитски“, заяви Ивайло Мирчев вчера.

„Санкциите по “Магнитски” са ясен сигнал от САЩ, че институциите в България не работят“, заяви той днес в интервю за Дарик.

Г-н Мирчев удобно забравя, че спецпрокуратурата, която беше закрита, разследва Румен Овчаров за корупция. Овчаров е осъден на две инстанции. Мирчев, разбира се заобикаля името на Румен Овчаров, а набляга на партията БСП, може би си струва да се потърсят някои основни действащи лица около коалицията на коалициите „Демократична България“.

Ивайло Мирчев натъртва върху името на Владислав Горанов и ГЕРБ, които припомняме на драгия читател също беше, а може и сега да е обект на разследване от Прокуратурата.

В заключение ще приложим думите на  Борислав Сарафов който заяви: „Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на 2 инстанции. Има обвинителен акт и срещу Николай Малинов. Прокуратурата и срещу него е свършила своята работа. Срещу още 2 лица в списъка, които не са сред тези, също се води наказателно производство, което е в Националната следствена служба и не е изключено в близко време да бъдат повдигнати обвинения и срещу тях. Почти целият списък ни е познат. Новият списък „Магнитски“ е открита подкрепа на нашите действия, приветстваме подкрепата на партньорите ни от САЩ и Великобритания.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html