неделя, 5 май 2024 г.

Росен Христов: Бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“ се е опитвал да прокара руско влияние

Снимка: БГНЕС

Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй Александър Николов, който попадна в списъка „Магнитски”, опитва да прокара руско влияние и корупционни практики. Затова ръководството на атомната централа е било сменено, заяви енергийният министър Росен Христов в Нов нюз.

Българският посланикът в САЩ с подробности за новите санкции по „Магнитски“

„Структурираме нещата по абсолютно прозрачен начин. Енергетиката е сектор, където бюджетите са огромни. Става въпрос за стотици милиарди инвестиции и разходи за експлоатация и поддръжка. Не е неочаквано, че има такива апетити. Борим се активно срещу всякакви корупционни практики, включително партнираме с различни служби в страната и чужбина”, категоричен е Христов. По думите му България приветства всяка помощ и активна позиция в борбата с корупцията.

Борислав Сарафов: Новият списък „Магнитски“ е открита подкрепа на нашите действия

Със сигурност има опити за руско влияние в Министерството на енергетиката, особено що се касае до ядрените технологии, смята министър Христов.

Ивайло Мирчев се опитва да извлече дивиденти от „Магнитски“ и пак се изказва неподготвен

„Нашето решение е твърдо диверсификация и намаляване на зависимостта. Както видяхте декември сключихме два договора за доставка на ново, свежо ядрено гориво”, каза още енергийният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html