неделя, 28 април 2024 г.

Новият министър на културата Найден Тодоров е запален геймър

Бил е отличник, увличал се по физиката

Единствената смяна, която президентът Румен Радев направи в служебния кабинет е на министъра на културата – проф. Велислав Минеков бе сменен с големия диригент Найден Тодоров. Името му е известно на мнозина, а тези, които го познават, най-добре знаят, че той освен диригент е композитор, пианист, тромпетист, писател, но и геймър, джедай и рицар на светлината. Последните три колкото и шеговити, са самата истина. Маестро Тодоров, който е директор на Софийската филхармония, е изключително запален по компютърните игри, а освен това негова слабост е киното и той е сред най-тежките фенове на „Междузвездни войни“, пише „Галерия“.

Диригентът е толкова вманиачен по космическата сага, че дори има и светлинен меч. Дали този меч е на Дарт Вейдър, Кайло Рен, Люк Скайуокър или  Оби-Ван Кеноби едва ли има значение, но всеки от героите на тази фантастична поредица го е докоснал с нещо. Няма как да се забрави участието му в тв шоуто на Николаос Цитиридис, когато се наложи двамата да се сражават изненадващо с мечове в ефира. Разбира се, всичко беше забавление, но диригентът буквално влезе в образ тогава.

Сигурно малцина знаят, че той е брилянтен математик, а физиката е била един от любимите му предмети. Дори макар и за кратко време, но е имал терзания дали да не й се посвети.

Иначе пловдивчанинът винаги е знаел, че ще бъде диригент. Той е заявил това си желание, когато е много малък, дори още преди да види на живо симфоничен оркестър. Всеки ден, заключен в хола, пускал грамофона на баба си и дирижирал, докато слушал песни на АББА. Плочите на шведската поп група звучали нонстоп и той си представял, че ги дирижира с голям оркестър. Макар да не знаел какво точно е оркестър. До такава степен мечтаел за сцената, че това била една от задължителните теми за разговор със съучениците му. Любовта му към диригентската палка наистина била необяснима, защото никой от семейството му не се е занимавал с музика.

А сред грамофонните плочи в дома му дори нямало нито една с класическа музика.

Маестрото с любимите си момичета – съпругата и дъщеря му

Преподавателите му в музикалното училище в Пловдив не спирали да му обясняват, че има време, за да дирижира. И на него така му писнало, че заедно със свои съученици направил оркестър, който той дирижирал. А това пък истински стресирало учителите му. Виждайки, че няма накъде с него един от учителите го завежда в музикалната академия при големия Иван Димов. Целта била композиторът, а после и шеф на Филхармонията в Пловдив, да му каже, че ученикът Найден не става за тази работа. Само че след като момчето показва уменията си пред музиканта, той го насърчава с думите, че знае какво прави и да продължава в същия дух. И при условие че Найден никога не е учил дирижиране. Това му дало огромен стимул занапред и диригентската палка става задължителна в багажа му, където и да се окажел. Найден Тодоров казва, че работи 25 часа в денонощието. При него няма празно, той е непрекъснато в залата – дали в България или в чужбина, но и във Виена, Берлин, Израел, София и къде ли не се наслаждават на таланта му.

За повечето може да е трудно да си музикант и администратор, но за Найден – не е. Според самия него това се дължи на умението му да играе компютърни стратегически игри. За съжаление напоследък има все по-малко време за тях, но си признава, че много от решенията, които е вземал, са били продукт на такова стратегическо мислене. И това се оказва печелившо.

Освен „25 часа“ в денонощието да се занимава с музика, със сигурност има още 2-3 часа и за своите момичета вкъщи. Колкото и шеговито да изглежда числото, но в живота му има място само за три жени – баба му, която формира възгледите му, а за това, което е, дължи най-много на нея. Другите две са съпругата, заради която е в България, и дъщеря му, която е вече на 16 г. и коренно е променила приоритетите му.

Дирижирал е много големи наши и световни звезди. Всички си спомнят как преди година изригна като вулкан на сцената пред катедралата ни „Св. Александър Невски“, когато гостуваха големите Пласидо Доминго и Соня Йончева. Тогава те избраха именно него. С огромно удоволствие той си спомня за концертите на две други големи имена, които дирижира – английският пианист и композитор, основател на легендарната група „Дийп Пърпъл“ и член на не по-малко известната „Уайтснейк“, както и американската поп певица Анастейша, към които изпитва огромен респект.

Найден Тодоров е диригентът, пред чиято палка музиката може да вълнува. Не само ако тя е на Моцарт, а и на „Междузвездни войни“ или на Джеймс Бонд. Почитателите му го наричат и всеяден. В добрия смисъл на думата, защото за него музиката е всичко – и класическа, и популярна, тя винаги може да докосне сърцето на меломаните.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html