понеделник, 29 април 2024 г.

КЗК отказа да гледа жалбата за медицинския вертолет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да остави без разглеждане жалба срещу обществената поръчка за закупуване на санитарен вертолет, осигурен с необходимото медицинско оборудване за нуждите на спешна медицинска помощ, съобщава КЗК с определение номер 153, цитирано от БТА.

Жалбата бе на „Уилинк“ ООД срещу решение на изпълнителния директор на „България хели мед сървиз“ ЕАД за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за „Сух лизинг“ на хеликоптер.

Жалбоподателят оспорва законосъобразността на издаденото от възложителя решение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с аргумента, че въпросното решение е издадено от лице, което не може да бъде възложителят по смисъла на Закона за обществени поръчки (ЗОП). Оспорват се и поставените по процедурата критерии за подбор, в частност  изисканият опит и определените като сходни по предмета на поръчката дейности. Възразява се срещу някои от характеристиките, включени в техническата спецификация по процедурата, както и свързаните с експлоатацията на хеликоптера услуги, включващи обучение на служители на възложителя. Твърди, че в обявлението не е вписана информация за липсата на осигурено финансиране по поръчката, което е в нарушение на изискването по чл. 114 от ЗОП.

Предвид изложеното, жалбоподателят заключава, че спорното по производството решение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка е незаконосъобразен акт, който следва да бъде отменен. На основание чл. 203 от ЗОП „Уилинк“ е направило искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“ на обществената поръчка.

В представеното по процедурата становище, възложителят възразява срещу допустимостта на жалбата и настоява, че жалбоподателят не е заинтересовано лице. Възложителят насочва към обявения по партидата на дружеството в Търговския регистър (ТР) предмет на дейност, както и липсата на упражнявана от „Уилинк“ дейност, предполагаща извършване на услуга, идентична или сходна с предмета на поръчката, и допълва, че въпросното дружество не е и не е било авиационен оператор.

КЗК приема, че „Уилинк“ не притежава качеството заинтересовано лице, по смисъла на чл. 198, ал. 1, т. 1 от ЗОП, във връзка с параграф 2, т. 14 от Допълнителните разпоредби на Закона, тъй като по отношение на дружеството не може да се направи обоснованото заключение, че има интерес от получаване на обществената поръчка.

На 12 декември 2022 г. е обявена обществена поръчка за медицински хеликоптер от „България хели мед сървиз“ ЕАД, като оферти могат да бъдат подавани до 16 януари 2023 г. Предметът на поръчката отново е предоставяне на т.нар. сух лизинг на въздухоплавателно средство за транспорт по въздух, осигурен с необходимото медицинско оборудване за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) и свързаните с експлоатацията му услуги.

На 23 декември 2022 г. за обществено обсъждане е публикуван проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Държавния авиационен оператор и проект на разпореждане на Министерския съвет за прекратяване на едноличното акционерно дружество с държавно участие в капитала „България хели мед сървиз“ ЕАД. Проектът предвижда Държавният авиационен оператор да поеме дейността на търговското дружество „България хели мед сървиз“ ЕАД, на което е възложено извършването на услуга от общ икономически интерес – полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, а дружеството да бъде закрито. За краен срок на общественото обсъждане беше определен 23 януари 2023 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html