събота, 4 май 2024 г.

ГЕРБ обявиха с кои партии биха се коалирали след вота

Снимка: Фейсбук

По думите на Бойко Борисов ГЕРБ биха се коалирали след вота с ДПС, „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „Български възход“.

Готови сме четирите евроатлантически партии да направим коалиция – ДПС, „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, ако влезе „Български Възход“ –  и с тях, защото основните евроатлантически закони, приети в 48-ото НС, бяха гласувани от тези формации, отговори на въпрос на журналисти  Борисов на пресконференцията. Според него тези формации могат да се разберат по теми като газ и находища, ядрена енергетика, ай ти сектор, земеделие и други важни за българите въпроси. Подписваме и се договаряме какво ще правим, има 10-15 неща, които са важни за хората години напред, обясни той.

Ако „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ са в Народното събрание, независимо коя поред политическа сила са, означава, че зад тях стоят български граждани, демокрацията изисква да се съобразим с тези, които са събрали най-много гласове, обясни лидерът на ГЕРБ. Те не го направиха с нас и видяхме резултата, припомни той.

Борисов е убеден, че след 2 април трябва да бъде сформирано правителство, ако искаме евроатлантическа политика, както четири партии декларират. Ако всички ние не се променим, не направим правителство, няма защо да ходим да клечим пред президентството, добави лидерът на ГЕРБ.

Аз се надявам партията на промяната да не се превърнат в един момент в „Да, България“, защото те (ДБ) не искат да носят отговорност, да има правителство, а „само да имат някого да отричат“, коментира лидерът на ГЕРБ. Дадохме цялата власт на Радев и той сравнително добре се оправя, отбеляза Борисов.

Според лидера на ГЕРБ е трябвало да има кабинет.  Лош-хубав, сега щяхме да се събираме и да казваме защо, как, а на Съвета щеше да бъде друг човек,  коментира още Борисов. Защо не искате, защо поставяте такива разделителни линии, кого обслужвате, обърна се той към „Продължаваме Промяната“ и ДБ. Според него ако и след 2 април не се сформира правителство, няма да може да има  и след местните избори, защото и тогава „пак ще има обидени“.

За Борисов е била правилна стъпка да започнат диалог с БСП в миналото Народно събрание. Какъв е проблемът да си говоря с тях, коментира той.

Борисов призова служебното правителство, „Продължаваме Промяната“ и ДБ да настояват незабавно БЕХ да влезе в съдружие с „Тотал“ и ОМВ, да инвестираме по-бързо, не само да се взима концесионна такса. Това е тема за разговор с „Продължаваме Промяната“, ДБ и ДПС, евроатлантическите партии, подчерта Бойко Борисов. А не – който не отиде на протеста днес, значи е с Радев, добави той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html