неделя, 5 май 2024 г.

Андрей Новаков: Еврото ще помогне на българската икономика

Снимка: WIKIPEDIA ORG

Приемането на България в еврозоната ще помогне на българската икономика, смята евродепутатът Андрей Новаков.

По отношение на амбицията на страната ни за приемане на еврото от 1 януари 2024 г., Новаков коментира, че службите на Европейската комисия следят внимателно целия процес и всички негови стъпки и проблеми. „Никой няма да хвърли спасителен пояс към страната, ако сами не успяваме да се организираме законодателно и най-вече открито и ясно спрямо хората. Аз вярвам в еврото и в това, че може да изведе българската икономика в по-висока орбита, но също както и с Националния план – ако не обясниш добре на хората, у тях има естествен страх от непознатото, който бива експлоатиран умело от краткосрочни предизборни цели в поредната кампания“, посочи Новаков, цитиран от БТА.

По думите му, ако ЕК и останалите държави приемат България за партньор, на който може да се има доверие, моментните колебания в показателите и критериите ще са по-скоро детайл. „Затова през последната година и половина правителствата трябваше да работят за името на България, за да може то да работи за самата нея по пътя към еврото“, коментира евродепутатът.

Във връзка с приемането на България в Шенген е въпрос на време, смята Андрей Новаков. Той припомни, че страната ни е покрила всички технически условия, показали сме воля за реформи и преди всичко – резултати. „Личното ми мнение е, че България загуби от вътрешнополитическото разделение вътре в страната и от противоречивите сигнали, които държавата излъчваше, включително в Европейския парламент. Шенген е синоним на доверие – в държавата, в администрацията и институциите й. Затова сега от изключителна важност е да работим заедно и като един на всички фронтове“, коментира той.

Андрей Новаков каза още, че Шенген не е нито единствената, нито последната тема, по която ще има разногласия в Съвета на Европа. „Пред нас като политици има две важни задачи: да убедим държавите с резерви към България, че сме надежден партньор, на когото може да се разчита. В същото време е пак наша работа, на политиците, да не позволяваме дебатът за приемането на страната ни в Шенген да бъде коз в ръцете на евроскептиците. България е Европа точно толкова, колкото и Германия например. Не бива да допускаме тази дискусия да бъде използвана за подриване на самочувствието на българите като европейци“, посочи той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html