неделя, 5 май 2024 г.

15-20 на сто по-малко жилища са купени в София през миналата година

Най-често купуваните апартаменти в столицата през миналата година са били двустайните.
Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

15-20 на сто по-малко жилища са били купени в през 2022 г. в София, спрямо предходната, отчита в годишния си анализ една от големите посреднически агенции в страната. От фирмата констатират още и успокояване на пазара след периода на рекордни ръстове и баланс между търсене и предлагане.

„Понижение на цените у нас е много вероятно да има, но няма как да знаем дали, кога и с колко ще се случи това. Погрешни са очакванията, че спадът на нивата ще последва веднага след този на броя сделки. От една страна, рекордната активност не беше здравословна за пазара и в момента той се успокоява. От друга – икономическите процеси в България са относително бавни. За спад е рано да се говори, като той ще бъде плавен – в момента търсенето е все още малко по-голямо от предлагането”, изпълнителният директор на агенцията коментира Гергана Тенекеджиева

По думите й, част от оттеглилите се от пазара купувачи са именно тези, които очакват понижение на цените. Отдръпнали са се и хората без достатъчно заделени средства за самоучастие, както и онези, които не са сигурни, че биха се справили с очаквания ръст на лихвите по кредитите.

„Инфлацията вече се усеща в домакинствата – много от тях започнаха да определят доходите си като недостатъчни поради скока в цените на продуктите и услугите. Хората без спестявания логично спряха да се интересуват от покупка на имот в момента. Онези, които изчакват цените да паднат, не бива да забравят, че отлагането на тази стъпка ще доведе и до продължаващо „изяждане” на доходите им, а лихвите по кредитите все още не са започнали да растат. Тези, които имат нужда от имот в момента и разполагат със средства да го купят, продължават да са активни участници на пазара”, пояснява Тенекеджиева.

През миналата година двустайните жилища са по-търсени. За такива имоти са 40% от сделките през отчетения период. Втори по популярност остават тристайните жилища – 31% от всички. Според брокери това говори за стремеж за сигурно вложение на средствата в имот, отговарящ на моментните финансови възможности на купувачите.

От агенцията констатират още, че необходимостта от пари става по-честа причина за разделяне с имот – ако към средата на годината с този мотив са продали 15% от хората, то делът им расте до 19% в края на 2022 г. Основен двигател за продажба през периода все пак остава излизането от инвестиция, показват данните на компанията. Около 30% от хората, продали имота си през периода, са се възползвали от високите цени и са побързали да сключат сделка. „Ако повече хора решат да продават през 2023 г. и по този начин увеличат предлагането на вторичния пазар, е възможно да станем свидетели на ценови спад и по-рано. Но крайният резултат отново ще зависи от решимостта и възможностите на купувачите”, смята Тенекеджиева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html