понеделник, 29 април 2024 г.

Французи и американци на военни учения в Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски и френски войници, които са част от бойната група на НАТО в Румъния, ще проведат днес военно учение, за да тестват отбранителния капацитет на източния фланг на алианса в момент, когато широкомащабната руска инвазия в Украйна наближава първата си годишнина, съобщава Асошиейтед прес.

Съвместното бойно учение на полигона в Капу Мидия на черноморския бряг, носещо името „Eagle Royal 23“, ще включва около 350 войници от многонационалната бойна група, които ще тренират стрелба с бойни патрони.

Румънското министерство на отбраната заяви, че целта на ученията, провеждани между 2 и 10 февруари, е да се тества „оперативната съвместимост на артилерийските системи“ на НАТО във фиктивен сценарий за колективна отбрана съгласно Член 5 в югоизточната част от територията на алианса.

Член 5 е ключов елемент в основополагащия договор на НАТО. Клаузата изисква всяка членка на алианса да се притече на помощ на която и да е съюзничка, поискала подкрепа. Позоваване на Член 5 е използвано само веднъж: от САЩ след терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

В отговор на руската инвазия в Украйна миналия февруари НАТО подсили присъствието си в източния фланг, включително чрез изпращането на допълните многонационални бойни групи в членките на алианса Румъния, Унгария, България и Словакия. В края на миналия месец около 600 френски войници, разположени в Румъния, също проведоха бойни учения, за да тестват готовността на НАТО в региона. Учението беше проведено на полигона край източния румънски град Смърдан и включваше около 200 военни машини, включително четири френски танка Льоклер.

През януари НАТО разположи разузнавателни самолети в Румъния, откъдето ще извършват мисии в продължение на няколко седмици, за да наблюдават руската военна дейност близо до границите на алианса.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html