четвъртък, 2 май 2024 г.

Зеленски пристигна в Брюксел за да разговаря с европейски лидери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна днес в Брюксел като част от мини-обиколка на европейските столици с цел да насърчи лидерите на Европейския съюз (ЕС) да одобрят по-голяма помощ за Украйна с оръжие и бързото започване на преговори за членството на страната в ЕС, предаде Ройтерс.

Той долетя от Париж с френския президент Еманюел Макрон, който го награди с Големия кръст на френския Почетен легион.

На входа на Европейския парламент прозвуча химнът на Украйна, а след него и европейският.

Зеленски ще присъства на срещата на върха на лидерите на ЕС и ще говори пред Европейския парламент.

Както посочва британската агенция, посещението е възможност за него да разговаря с 27-те лидери на страни от ЕС за първи път, откакто Русия нахлу в страната му на 24 февруари 2022 г.

„Тук съм, за да защитя нашия начин на живот, на всички украинци на всякаква възраст и политически убеждения, на различен житейски път. Но ние имаме обща европейска история. Те се опитват да заличат украинския и европейския начин на живот чрез ужасна война, защото искат да разрушат тази европейски начин на живот. Няма да го позволим! Ние се защитаваме от най-антиевропейските сили в съвременния свят. Ние, украинците, се защитаваме на бойното поле заедно с вас! Украйна ще бъде член на Европейския съюз, победилата Украйна ще бъде член на Европейския съюз, Европейският съюз означава победа!“, каза Зеленски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html