неделя, 5 май 2024 г.

Пак върнаха делото за катастрофата в Своге, отнела живота на 20 души

Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Апелативен съд – София върна на прокуратурата обвинителния акт по делото за катастрофата край Своге от август 2018 г. , при която загинаха 20 човека, съобщиха от съда. Причината е, че трябва да се отстранят допуснати съществени процесуални нарушения. Според съдебния състав обвинителната теза е неясна, съобщи БТА.

За трети път съдът връща делото на държавното обвинение. На 21 юли 2022 г. Апелативен съд – София потвърди изцяло определение на Окръжния съд, с което през януари 2022 г. делото бе прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати в досъдебната фаза съществени нарушения на процесуалните правила.

На 25 август 2018 г., автобус с членове на пенсионерски клуб от с. Световрачане, техни близки и приятели, катастрофира тежко в близост до Своге. При ограничение на скоростта от 40 км/ч автобусът се е движел с 53 км/ч. На опасен завой последвали удари с движещи се по същия път други превозни средства. След това автобусът се преобърна по близкия скат, вследствие на което 20 човека починаха, а десет получиха телесни повреди.

Шестима души са подсъдими за инцидента – шофьорът на автобуса, началникът на Асфалтова база, ръководителят на проекта за ремонт на пътя, технически ръководител, строителният инженер и директор на дирекция на Агенция „Пътна инфраструктура“. Материалите по делото са над 200 тома, сред които има разпити на над 100 свидетели и заключения на над 20 вещи лица.

Припомняме, че асфалтът убиец при Своге е бил положен при ремонт, извършен от същата група фирми, едно от които сега не може да нареди жълтите павета в центъра на София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html