неделя, 5 май 2024 г.

Остри реакции след речта на Роджър Уотърс в Съвета за сигурност на ООН

снимка: ЕПА/JUSTIN LANE

Роджър Уотърс, един от основателите на известната британска група „Пинк Флойд“, в обръщение чрез видеовръзка към присъстващите на заседанието на Съвета за сигурност на ООН призова американския президент Джоузеф Байдън, руския лидер Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски да постигнат споразумение за прекратяване на огъня в Украйна.

Русия поиска Роджър Уотърс да говори на заседанието на Съвета за сигурност на ООН

Уотърс обърна внимание на Съвета, че отговорността за ескалацията на кризата е на западните страни, които доставят на Киев оръжие.

„Искам да изразя какво мислят хиляди хора, включително тук, в Ню Йорк и в други страни. Желаем мир на Украйна, но тя е разкъсана от война и това се дължи на факта, че все повече и повече оръжия идват в тази многострадална държава. Когато Русия изпрати войски в Украйна, това не беше неразумно. Затова осъждам онези, които провокираха Русия, и го правя по възможно най-категоричния начин “, каза Уотърс.

След Роджър Уотърс говори руският посланик в ООН Василий Небензя. Той припомни, че лостовете за влияние върху Киев отдавна са в ръцете на западни оръжейни корпорации, които не се интересуват от света.

В края на сесията постоянният представител на Украйна Сергей Кислица се изказа рязко към Роджър Уотърс. Той припомни миналото на групата и че Съветският съюз ги е забранил, защото са се противопоставили на съветската инвазия в Афганистан.

„Иронично е, ако не и лицемерно, че сега той се опитва да прикрие инвазията. Колко тъжно е за бившите му фенове да го видят как приема ролята на тухла в стената“, добави украинският дипломат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html