понеделник, 29 април 2024 г.

Митко Щерев пребори коварна болест

Ядовете около кражбата на името „Диана Експрес“ разбили здравето на славния музикант

На 28 януари Митко Щерев навърши достолепните 77 години. И макар да изглежда все още по тийнейджърски небрежно с неизменното си плетено шапо, композиторът на столетието е сериозно загрижен за съдбата и здравето си в бъдеще. Наскоро музикантът бе забелязан в лечебно заведение и стана ясно, че го е застигнала лоша болест. Маестрото е преминал през всички предписани му процедури по химио- и лъчетерапия и страшното е вече зад гърба му. Но от целия този преживян ад сякаш излиза пречистен и смирен, пише “Галерия”.

„Няма да скрия, че в началото на музикалната си кариера бях много нетърпелив и напорист. Исках да бъда известен и мечтаех да композирам музика, която хората около мен да харесват. Мисля, че този период продължи около 7 години и приключи през около 1977 г. Тогава разбрах, че славата обслужва егото на човека и осъзнах, че най-тежка е борбата, която трябва да водя със самия себе си. Да променя това, което искам, и донякъде го постигнах. От няколко години често забравям, че доста хора ме познават по лице и когато понякога ме спират, питат ме за някой концерт или песен, в първия момент се стряскам. Дори често си задавам въпроса кой съм всъщност и откъде идвам“, призна Щерев в свое интервю. Според него върховият момент на тонуса при човека е 39 години, защото талантът също има лимит и нужда от енергия. Нормално е един творец да създаде най-добрите си произведения като млад. Дойде ли старостта, в най-добрия случай нещата стигат до една досадна рутина и разказване на една и съща история в различни варианти…

Композиторът с две от трите си дъщери – голямата Надежда, която живее в чужбина, и по-малката Рая

Бъдещият маестро е роден през 1946-а в Ямбол. След един драматичен следобед, в който пияният му баща се черпи с любовницата си и прогонва майката, заедно с трите деца, най-малкият, четвъртокласникът Митко, попада в сиропиталище, тъй като със заплата на чистачка във вечерната гимназия майката не може да насмогне да храни и облича децата си. След това не проговаря на баща си цял живот. Това не е филм в стил италиански неореализъм, а начало на биографията на един от най-големите български композитори. Но възпитаникът на ямболския дом за сираци „Минко Минков“ е щастлив, когато в една от стаите вижда акордеон. Малкият се учи сам и три години по-късно е най-добрият в Ямбол.

Една от възпитателките го води на изпит за Музикалното училище под тепетата. Момчето иска да стане тромпетист, но комисията решава, че е много слаб физически. Приемат го фагот. Това се случва през лятото на 1960 г. Пак живее в пансион, този път в пловдивския „Рада Киркович“. Съученичка кани класа си на гости. В луксозния апартамент Митко за пръв път вижда килим. След години, посветен на него виц, ще звучи така: „Висок 150 см, но като се качи на портфейла си, става два метра“.

През третата година на обучението си младежът се разболява от костна болест, постъпва в болница и не му позволяват да продължи с фагота. Прехвърля се в специалност „Пиано“.  В началото на септември през 1967 г. Митко свири в най-модерното заведение на Пловдив, бирхале „Каменица“. Една вечер там се отбива бас китаристът на Емил Димитров. Харесва Митко и още същата вечер го кани за пианист в състава на „Синьо-белите“. По това време Емил Димитров е безспорно най-голямата поп звезда в България. Певецът оценява големия талант на музиканта и му възлага аранжиментите за първата си дългосвиреща плоча.

В нея Митко дебютира и като композитор с песните „Нора“ и „Хей, Мадлен“. С втората се качва на първо място в най-престижните класации на Радио „София“. Щерев обаче трябва да отбие военната си служба и така две години ръководи естрадния състав на ДНА – Сливен.

През 1970 г. той отново работи с Емил Димитров. По това време записват албума „Танцувайте с Емил“. В този проект Щерев прави съвременни версии на народните песни „Дилмано, Дилберо“ и „Грозде не набрах“, които се посрещат с голям ентусиазъм от публиката. В началото на 1971 г. посещават Париж, където двамата са представени от издателска къща „Хексагон“.

Митко Щерев има над 15 написани за Емил песни. Изнесъл е с него стотици концерти в България, Русия и Чехия и е бил аранжор и музикален продуцент на три негови албума. През 1982 г. изпява цял албум, първия на току-що родената група „Диана Експрес“, за да се убеди, че не е Павароти. Покрай този печален за него факт, изгрява звездата на талантливите му открития: Васил Найденов, Георги Станчев, Илия Ангелов. След Емил Димитров и Лили Иванова те грабват микрофона, за да изпеят новите шедьоври на академика на БАНИ.

На тържествата по повод стогодишнината от създаването на киното българските филмови композитори, повече от триста души, с тайно гласуване решават, че №1 в гилдията за двадесети век е Митко Щерев. Заради музиката за 35 филма, които е написал. Преди това силно развълнуван, след като и видял кадрите на един от тях, той сяда на пианото и за минути написва основните мотиви на мелодията. Така се ражда „Осъдени души“.

Песента влиза в родната поп класика, авторът й е подложен на атаки от завист и интриги от мастити родни корифеи.

Обвиняват го в плагиатство. Ядове му създава и певецът Георги Станчев, който твърди, че е спечелил „Мелодия на годината“ с песента „Душа“, без да споменава автора. Станчев работи с тях само 6 месеца. „Васил Найденов и по-късно Илия Ангелов са певците, довели групата до върха“, отчита създателят.

Каквото и да се случва, едно от върховите постижения на Митко Щерев е сътвореното с Лили Иванова

Но каквото да говорят и да пишат, един от най-значимите периоди в живота на Митко Щерев е работата му с Лили Иванова. През 1971 г. композиторът е поканен от примата на родната естрада да свири на десет нейни концерта в Варна, а след това заминава с нея за 45 дни в Русия. Така започва тяхната съвместна дейност. За нея той продуцира и аранжира три албума и написва над 17 песни.

С оркестър „Маковете“ и Лили той е посетил три пъти Русия, два пъти Турция, а в България концертите са над 300. Сред най-известните, написани от композитора песни за  примата са: „Хризантеми“, „Стари мой приятелю“, „Осъдени души“, „Кой ражда болката“, „Девет кръга“, „Нямо кино“ и др.

След като двамата талантливи творци се скараха и минаха през съдебни дела, Маестрото явно е осъзнал, че хората са преходни, изкуството остава. Признава, че с Лили е в процес на преговори и е възможно отново да чуем забранените от него песни в изпълнение на най-голямата ни поп звезда. Стотици песни и хитове, няколко спечелени дела, три дъщери, внуци, екстри – шофьор и готвачка, но и мизерия, два брака, гарнирани с разводи, предателството на втората съпруга, залюбила барабаниста на групата, гигантски опит да му откраднат „Диана Експрес“ – несполучлив и наказан, луди любови, самота, борба, болести и пълни изправени на крака зали.

Стига толкова за първите 77. Останалите може и да са по-кротки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html