неделя, 5 май 2024 г.

В Сирия изравят жертвите с голи ръце

Спасителен екип в Алепо търси оцелели (Снимка АП/Omar Sanadiki)

Сред жертвите в Сирия най-голям е броят на децата и младежите под 25 години.

Ситуацията в северната част на Сирия, засегната от земетресението, е ужасна. Студено е, вали дъжд и сняг, в момента няма ток и гориво. Спасителните екипи не разполагат с тежки машини, така че са принудени да вадят хората от руините с голи ръце, разказва Науман Зайдан на Йелена Серовина за сръбският Политика, лекар от Дамаск, който е в контакт с много колеги в Алепо, град близо до сирийската граница с Турция , един от най-тежко пострадалите при опустошителното земетресение.

„Земетресението срути много сгради, особено около градовете Алепо и Идлиб, на границата с Турция.“ Докато хората спят, стените се срутват върху тях. Убити са цели семейства. Броят на жертвите достигна 3000. Около 1350 са починали в южната част на страната, която все още е под контрола на опозиционните групи и има около 1500 потвърдени случая около Алепо. Поне 15 мои колеги лекари загинаха, защото се срути студентско общежитие до болницата. Много училища и здравни заведения бяха превърнати в руини. Почти половината от починалите са деца и младежи до 25 години. Всяко семейство тук в Сирия има поне три-четири деца”, казва събеседникът ни.

Държавата сформира кризисен щаб и отвори около 150 училища и няколко стадиона за временно настаняване на хора, загубили домовете си при земетресението. Нещо подобно беше направено в началото на войната в Сирия през 2009 г. Доктор Зейдан казва още, че хора от други части на Сирия изпращат свои сънародници на помощ с храна, дрехи, обувки и одеяла.

На въпрос дали идва помощ от света, той казва, че засега всичко е много скромно. Няколко самолета пристигнаха от Иран, Китай, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, Сингапур.

(Сърбия и България изпращат помощ за Сирия, но от България могат да се изпращат само храна и дрехи, чрез сирийското посолство. Финансовата помощ може да бъде дадена само в Турция-бел на ред.)

Превод и редакция: Аnteni.info

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html