петък, 3 май 2024 г.

В Беларус 12 години затвор грозят носителя на Нобелова награда за мир Алес Беляцки

Правозащитникът е съден за организирането на протестите срещу фалшифицирането на изборите през 2020 г., обявили отново Лукашенко за президент на Беларус.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Беларус 12 години затвор грозят носителят на Нобелова награда за мир Алес Беляцки, съобщи Ройтерс. като се позова на изявление на правозащитната организация „Вясна“. Такъв срок на присъдата е поискал днес прокурор от Минск.

Беляцки и други трима подсъдими, единият от които е в чужбина, са обвинени във финансиране на протести и пране на пари. Освен това те са заплашени и от глоба в размер на над 73 000 долара, съобщи правозащитната организация „Вясна“, чийто съосновател е именно осъденият нобелов лауреат. 60-годишният Беляцки също така е и един от най-видните сред стотиците беларуски граждани, които бяха вкарани в затвора по време на потушаването със сила на антиправителствените протести, избухнали през лятото на 2020 г., след като Лукашенко за пореден път фалшифицира изборите.

Правозащитната организация „Вясна“ изигра водеща роля в предоставянето на правна и финансова помощ на стотиците беларуски граждани, които бяха хвърлени в затвора по време на масовите демонстрации.

„Обвиненията срещу нашите колеги са свързани с дейността им в областта на правата на човека, с предоставянето на помощ от правозащитния център „Вясна“ на жертви на политически мотивирано преследване“, се казва в изявление на „Вясна“ по случая.

През октомври миналата година Алес Беляцки, който бе арестуван заедно с двамата си колеги от „Вясна“ през 2021 г., получи Нобелова награда на мир за работата си в областта на правата на човека и демокрацията. Той сподели наградата с руската правозащитна група „Мемориал“ и украинския Център за граждански свободи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html