неделя, 5 май 2024 г.

Следствието разкри подробности за обвиненията срещу Александър Николов и бившия шеф на „Булгаргаз“

Бисерка Стоянова, говорител на Националната следствена служба огласи подробности по досъдебното производство срещу бившия министър на енергетиката Александър Николов, един от неговите заместници – Данаил Николов и бившия шеф на „Булгаргаз“  Людмил Йоцов.

И трите лица са с мярка за неотклонение „подписка“, което ще рече, че обвиняемите поемат задължение да не напускат местоживеенето си без разрешение на съответния орган.

Александър Николов коментира обвиненията за купуване на газ чрез посредници

Досъдебното производство е по сигнал на ДАНС и е образувано след преценка на прокурор от Софийска градска прокуратура. „Линиите, по които провеждахме разследването, са няколко. Основно те бяха насочени във връзка с формиране на официалната позиция на „Булгаргаз“ като публично предприятие, във връзка с предложената нова схема на плащане по дългосрочния договор с „Газпром“, който изтече в края на миналата година. По отношение на действията, които е следвало да бъдат предприети и които са предприети в посока на това кога и какви действия конкретно са предприели длъжностни лица от „Булгаргаз“, също така от Министерство на енергетиката, тъй като „Булгаргаз“ е публично препдриятие, държавата притежава и е принципал на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е принципал и едноличен собственик на капитала на „Булгаргаз“ ЕАД. При преценка на събраните доказателства, които към момента са в голям обем и са анализирани на ниво достатъчно, за да се направи извод за виновността на конкретни лица. Това са длъжностни лица. На две от лицата, на които днес им бяха предявени постановленията за привличане, има две обвинения, които са за умишлена безстопанственост по отношение на бившия изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД и на бивш министър на енергетиката за неупражнен достатъчен контрол върху дейността на бившия изпълнителен директор на „Булгаргаз“ във връзка с бездействие за осигуряване на своевременни действия за осигуряване оперативната дейност на „Булгаргаз“, посочи Стоянова.

Обвинен е и заместник-министър на енергетиката, обяви още говорителят на НСлС. „Неговото обвинение е за престъпление по служба във връзка с комуникацията и реда на комуникация, извършен между Министерски съвет и дружеството „Булгаргаз“ ЕАД, който е превишил правата си. Предявено му е обвинение за длъжностно престъпление. Последвала е щета в размер на над 88 милиона лева за края на април и май. Щетата е за „Булгаргаз“, добави Бисрека Стоянова.

Разследващите са преценили, че случаят е особено тежък, тъй като „дейността на „Булгаргаз“ като обществен доставчик е била застрашена във връзка със сигурността и непрекъсваемостта на доставките“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html