неделя, 5 май 2024 г.

Симеон Дянков: Политиците се държат сякаш инфлацията пада от небето

Бившият финансов министър Симеон Дянков коментира високата инфлация в страната. Има неща, които могат да спомогнат дефицитът и инфлацията да са по-малки. На първо място това са огромните субсидии за бизнеса, които вече нямат смисъл и не бива да се дават на всички бизнеси. Те възлизат на 1,3 млрд. на месец, крайно време е субсидиите да се намалят поне наполовина или да са секторни. Става дума за общо 14 млрд.

По думите му различните сектори използват електроенергия по различен начин, в някои не се използва толкова много. Субсидията обаче се получава за общите разходи в миналото, а не за обема на потребление. Печалбите на частния сектор у нас през 2022 г. средно са се удвоили заради субсидиите. Беше добър тактически ход служебният кабинет да изчака с бюджета, защото имаше апетити за харчове. До края на този месец и началото на март е време да вкарат нов бюджет, защото се вкарват нови фискални политики заради инфлацията. За мен отиваме на избори 2 в 1 през есента“, коментира той.

Според него инфлацията се успокоява у нас, но по-бавно в сравнение с еврозоната. „Инфлацията не скача след влизане в еврозоната. В Хърватия за първия месец дори има спад. Нашата инфлация няма да спадне през януари заради социалните помощи и придобивки. Ще бъде същата, като до май – юни очаквам успокояване. 8,5% е инфлацията в еврозоната през декември, а у нас 14,3%. Очаквам да останем на същата цифра през януари. Кампании против еврозоната има във всички страни преди влизането. У нас обаче липсва комуникативна медийна кампания за разясняване. БНБ в момента спи по тази тема, няма активност. Ако България утре влезе в еврозоната, активите на гражданите и фирмите след година, година и три месеца, се увеличават с 30%“, подчерта Дянков. И допълни, че в някои хранителни стоки у нас има спекула.

„В чужбина има същите продукти и може да се сравнява. В Брюксел същият кашкавал, който се продава тук, струва 15% по-малко. Поставянето на таван на цените се съмнявам, че ще проработи, но КЗК може да се намеси. Ако е нужно, в конкретен сектор може да се сложи таван на цените“, отбеляза финансистът. А на въпроса дали би приел поста на финансов министър той лаконично отвърна, че сегашният се справя много добре.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html