неделя, 5 май 2024 г.

Общинската администрация в Руен организира благотворителна кампания за Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В помощ на пострадалите от поредицата земни трусове на територията на Република Турция се включва и Общинската администрация в Руен. Тя организира благотворителна кампания за набиране на дрехи, храни и принадлежности от първа необходимост.

„Ръководството на община Руен съвместно с Общинския съвет на Движението за права и свободи в Руен стартира благотворителна кампания в помощ на пострадалите в земетръсната зона“, написа снощи кметът на общината Исмаил Осман. Приемането на даренията започна от ранните часове на днешния ден. Кампанията ще продължи до края на тази седмица, каза за БТА председателят на Общинския съвет Хасан Хасан. “От Руен даренията ще бъдат транспортирани до Хасково, където местната структура на ДПС също е направила организация за изпращане на помощ към Турция заедно с мюфтийството“, посочи той.

В списъка с най-нужните средства за доставка в земетръсната зона са: ръкавици, якета, обувки, шапки, детски якета и зимни дрехи, газови печки, препарати за почистване, варива, походни легла, одеяла, външни батерии, консерви, бебешки пелени, дъждобрани, ботуши и др. Сборният пункт, посочи Хасан Хасан, е в административната сградата на община Руен и офиса ДПС в общинския център.

Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България също обяви дарителска кампания за пострадалите след тежките земетресения в южната ни съседка. На разкрита дарителска сметка се събират средства за подпомагане на пострадалите, а сборни пунктове за събиране на дрехи и храни се организират във всички районни мюфтийства. Дарителска сметка и СМС номер разкри и Българският Червен кръст (БЧК).

„БЧК е в готовност да предостави от бедствения си резерв хиляда спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии; допълнително хиляда одеяла и хиляда комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на БЧК и Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, хиляда матрака и три хиляди вълнени одеяла“, съобщиха от червенокръстката организация.

Според директорът на местната структура на БЧК в Бургас Виолета Радева към Турция вече е отпътувал екип за търсене и спасяване от 12 души с пет кучета от Планинската спасителна служба на БЧК.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html