четвъртък, 2 май 2024 г.

Земетресението помогнало на около 20 ислямисти да избягат от затвор в Северна Сирия

Силното земетресение в района отне живата на хиляди хора.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земетресението помогнало на около 20 ислямисти да избягат от затвор в Северна Сирия. Те са се възползвали от хаоса, причинен от унищожителния трус в района на турско-сирийската граница, предаде ДПА.

Позовавайки се на служители на затвора, Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви, че членовете на „Ислямска държава“ са били в затвор в северната част на Алепо. Това е един от регионите, засегнати от земетресението. Според правозащитната група те са били изведени нелегално от затвора срещу парични суми, вариращи от 1000 до 3000 долара на човек на групировката.

„Това, което научих от моите източници, е, че след земетресението е настъпил хаос, тези членове на „Ислямска държава“ са успели да организират бягството си с някои от надзирателите по време на хаоса“, казва ръководителят на обсерваторията Рами Абдел Рахман пред ДПА. Рахман заяви, че в миналото членове на „Ислямска държава“ са плащали, за да бъдат изведени от затвори или от самата Сирия.

В затвора се намират десетки граждани на град Африн, който в момента се контролира от подкрепяните от Турция сирийски бунтовнически сили.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html