неделя, 28 април 2024 г.

$7,3 млрд. дарява Норвегия за възстановяване на Украйна

Юнас Гар Стьоре
Снимка: ЕПА/БГНЕС

75 млрд. крони (7,3 млрд. долара) планира да дари Норвегия на Киев като част от 5-годишен възстановителен план, с което страната се превръща в един от най-големите дарители на станалата на жертва на руската агресия държава, съобщи АП.

Премиерът Юнас Гар Стьоре обяви, че финансовият пакет ще бъде разделен на две части, като половината от средствата ще бъдат предназначени за военна помощ, а другата половина – за хуманитарни нужди. Планът, предвиждащ отпускането на 15 млрд. крони (1,5 млрд. долара) годишно, ще бъде предложен за гласуване в парламента.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза миналата седмица, че общият пакет от икономическа, хуманитарна и военна помощ за Украйна в момента възлиза на близо 50 млрд. евро. Норвегия не е страна членка на Европейския съюз, но миналата година е дарила на Украйна над 10 млрд. крони (1 млрд.долара) под формата на хуманитарна и военна помощ, съобщава АП.

„С подкрепата си за Украйна, ние оказваме помощ на народ във война, но инвестираме също в собствената си сигурност“, каза Гар Стьоре на пресконференция.

Норвегия е една от най-големите износителки на изкопаеми горива в света, а конфликтът в Украйна доведе до увеличение на приходите й от износ на природен газ. Скандинавската страна обаче отхвърля всякакви обвинения, че се е възползвала от войната в Украйна, отбелязва АП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html