вторник, 30 април 2024 г.

Само с 4% са намалели запасите от газ в Испания въпреки студа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само с 4% са намалели запасите от газ в Испания въпреки студа и в началото на февруари са почти 90%,, показват данните на Gas Infrastructure Europe (GIE), базирана в Брюксел. Те потвърждават гаранциите, дадени още преди началото на зимата от министъра на енергетиката Тереза Рибера, че до недостиг на газ в Испания няма да се стигне, съобщава БНР.

В сравнение с останалите европейски държави Испания е третата страна след Португалия и Швеция, която има най-пълните национални резерви, а средната стойност в ЕС е 71,6%, три месеца след като държавите трябваше задължително да ги запълнят до 80%.

До ноември, когато ще започне следващият зимен сезон, държавите членки се ангажираха да достигнат 90% пълни резерви, нещо, което Испания на практика вече изпълнява.

Страните от ЕС с най-ниски резерви са Латвия (44,4%), Унгария (50%), Румъния (62,8%), Франция (63,5%) и Холандия (68,1%). Заради високите почти пролетни температури през декември миналата година потреблението на газ е спаднало с 27,5% , а през цялата 2022 с 20 на 100, но за сметка на това с 50% се е увеличило използването на газ за производство на електроенергия, тенденция, която се наблюдава от влизането в сила на т.нар. „иберийски механизъм“ за ограничаване на цената му.

Увеличава се и износът на електроенергия от Испания за Франция и Португалия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html